Η ΔΕΗ δέχτηκε την απόφαση του δικαστηρίου – Μην πληρώνετε το χαράτσι! – Μπράβο στις τρείς δικαστίνες!


 
Έχει μεγάλη σημασία το σκεπτικό των τριών δικαστίνων που επέβαλλαν στη ΔΕΗ να μην εισπράττει το χαράτσι εκβιάζοντας με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι τρείς δικαστίνες λοιπόν, η πρόεδρος Αικατερίνη Σπηλιωτοπούλου, η Μαρία Βολίκα, εισηγήτρια, και η Κων/να Λουκαδάκου, δικαστική πάρεδρος, χαρακτήρισαν αντισυνταγματικό το μέτρο (το ίδιο το χαράτσι) επειδή αποτελεί φόρο και με δεδομένη τη μειωμένη φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων εκφεύγει των συνταγματικών επιταγών. Με λίγα λόγια χρησιμοποίησαν το Σύνταγμα σαν ασπίδα, που πράγματι είναι (το Σύνταγμα) προοδευτικό κοινωνικά, ώστε να σταματήσουν την εξαθλίωση των πολιτών. Αν συνεχισθεί αυτή η δικαστική συμπεριφορά τα Μνημόνια μπορούν να ξηλωθούν! Γιατί υπάρχουν και άλλες δικαστικές αποφάσεις για άλλα ζητήματα που “διαφεύγουν” της προσοχής των καθεστωτικών ΜΜΕ και στη πραγματικότητα συνιστούν μια μικρή δικαστική επανάσταση. Απέναντι στην εξουσία, όλο και περισσότεροι δικαστικοί ακούουν τη φωνή της συνείδησης τους και τις επιταγές του Συντάγματος. Βέβαια σε αυτό ίσως βοήθησε και το γεγονός ότι και οι δικαστικοί υπέστησαν μειώσεις αποδοχών και έτσι συναισθάνονται περισσότερο την κοινωνική τραγωδία. Πάντως, για να μετριασθεί ο ενθουσιασμός μας, δεν ξέρουμε ακόμη τι στάση θα κρατήσουν οι ανώτατοι δικαστικοί, Άρειος Πάγος και Συμβούλιο της Επικρατείας, παραδοσιακά περισσότερο προσδεδεμένοι με τις εξουσίες. Μέχρι τότε όμως αυτή η ανακούφιση που επετεύχθη είναι, νομίζω, σημαντική…

 

Η ΔΕΗ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Η διοίκηση της ΔΕΗ ενημέρωσε τα κατά τόπους υποκαταστήματά της ότι μπορούν να δέχονται την πληρωμή λογαριασμών χωρίς την επιβάρυνση του τέλους ακινήτων για όσους καταναλωτές το επιθυμούν.
Στελέχη της επιχείρησης ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι θα γίνεται αποδεκτή η πληρωμή λογαριασμών χωρίς την επιβάρυνση του τέλους ακινήτων, με αφορμή την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας που έκρινε παράνομη την είσπραξη του τέλους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του περασμένου Μαΐου είχε κρίνει αντισυνταγματική τη διακοπή ρεύματος για μη πληρωμή του τέλους.
Αντίθετα το ίδιο το τέλος είχε κριθεί κατά πλειοψηφία, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι δεν παραβιάζει το Σύνταγμα. (Σ.σ. Οι τρείς δικαστίνες δηλαδή ανέτρεψαν κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας)!
ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4773168

Διαβάστε τι τους έφτιαξαν οι τρείς δικαστίνες!

“Τί σημαίνει όμως πρακτικά αυτή η απόφαση; Σήμερα Τετάρτη, το μεσημέρι, αναμένεται ο συνήγορος των Ενώσεων Καταναλωτών που είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο, Γιάννης Μυταλούλης να κοινοποιήσει την απόφαση στη ΔΕΗ η οποία θα καλείται να την εφαρμόσει αφού είναι προσωρινά εκτελεστή. Παράλληλα, επειδή ακολουθήθηκε η διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας η απόφαση αυτή αφορά το σύνολο των καταναλωτών της ΔΕΗ και όχι μόνο τους προσφεύγοντες. Το αναφέρει άλλωστε η ίδια η απόφαση:
«Από την απόφαση δε που εκδίδεται σε μια τέτοια δίκη, που δέχεται τη συλλογική αγωγή, παράγεται μια ιδιότυπη δεσμευτικότητα που ισχύει έναντι πάντων».
Πρακτικά αυτό θα κριθεί όταν ο πρώτος πολίτης θα προσφύγει στα ταμεία της ΔΕΗ και θα ζητήσει να πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος και όχι το χαράτσι. Σε περίπτωση άρνησης του υπαλλήλου, ο πολίτης δικαιούται να ενημερώσει το ΙΝΚΑ και από εκεί ξεκινά μια αυτόφωρη ποινική διαδικασία για τους αρμοδίους της ΔΕΗ.
Αναφέρει επί λέξει η απόφαση: «…να απειληθεί σε βάρος της εναγόμενης χρηματική ποινή 300 ευρώ για κάθε μέρα επιμέρους και ανά καταναλωτή αλλά και κατά ημέρα παραβίαση εκάστης των παραπάνω παραβιάσεων και να αναγνωριστεί το δικαίωμα των καταναλωτών να αξιώνουν αποζημίωση για κάθε μια ημέρα από τις παραπάνω βλαπτικές συμπεριφορές της εναγόμενης»
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αφενός κινείται αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος των υπευθύνων της ΔΕΗ για παραβίαση δικαστικής απόφασης και αφετέρου δικαίωμα αγωγής για αποζημίωση εκ μέρους των πολιτών
Νομικές πηγές εξηγούν επίσης πως η απόφαση γεννά και δικαιώματα ομαδικών ή ατομικών αγωγών εκ μέρους των πολιτών κατά της ΔΕΗ για όσα έχουν ήδη πληρώσει, τα οποία μπορούν πλέον να διεκδικήσουν από το δικαστήριο. Επισημαίνουν δε πως η μη συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση και η υποχρέωση της ΔΕΗ να υποβάλλει αποζημιώσεις μπορεί να γεννήσει ακόμα και «απιστία στην υπηρεσία» αφού ζημιώνεται εξαιτίας τους η περιουσία της ΔΕΗ.

Posted on 09/12/2012, in Πολιτική and tagged . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Vradino

ΦΙλοσοφήσεις, απόψεις, αναλύσεις...οι σκέψεις μας σε άρθρα!

Trakosioi's Blog

Με γλώσσα Δωρική

fakfukfon

e-zine

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Τους καιρούς της παγκόσμιας εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη.»

WordAds

High quality ads for WordPress

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

2013 ΜΑΡΑΘΩΝ

Η δημοκρατία καλεί ξανά μετά από 2500 χρόνια τα παιδιά της. Τους Έλληνες.

κ.α.π.α. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου - Since 5/8/2011 - © Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Νοθεία στο ψέμα

Λέμε την Αλήθεια - Κριτικάρουμε το ψέμα

JusticeForGreece

Action expresses priorities !

ΕΛΛΑΣ

Ανεξάρτητη ενημέρωση

Plateia Molaon

Το blog της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης Λακωνίας

enwmenoi

ολοι ενωμενοι

ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ

Νέα και Παράξενα-Σελίδες εναλλακτικής πληροφόρησης και ειδήσεων-alternative informations

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

Const4ntino's Free Zone

Ημερολόγιο σκέψεων και όχι μόνο...

Αρέσει σε %d bloggers: