Με τα γυαλιά της NASA (video)


Το 95% των ασθενών με εκφύλιση ωχράς κηλίδας μπορεί με τη χρήση των ειδικών γυαλιών να βελτιώσει αισθητά την όρασή του και να εκτελέσει καθημερινές δραστηριότητες με ευχέρεια».

Η ωχρά κηλίδα έχει διάμετρο μόλις 1,5 έως 2 mm και είναι το πιο ευαίσθητο σημείο του αμφιβληστροειδούς. Είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση και είναι αυτή που μας κάνει να βλέπουμε με ευκρίνεια, λεπτομέρειες και χρώματα. Ο υπόλοιπος αμφιβληστροειδής είναι υπεύθυνος για την περιφερική όραση, δηλαδή μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε μόνον ογκώδη αντικείμενα χωρίς λεπτομέρειες, τοπία και φιγούρες, όχι όμως χαρακτηριστικά.Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό, η περιφερική όραση μας επιτρέπει να δούμε το λεωφορείο που έρχεται, ενώ η ωχρά κηλίδα τον αριθμό του λεωφορείου. Τέτοια είναι η σημασία της για την όραση! Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ως νόσος των ματιών, προκαλεί άλλοτε σταδιακή και άλλοτε ραγδαία απώλεια της κεντρικής όρασης. Μέχρι πρόσφατα, χαρακτηρίζονταν ηλικιακή νόσος, γιατί σχετίζονταν με την τρίτη ηλικία, τώρα όμως προσβάλλει όλο και πιο συχνά ανθρώπους 45-50 ετών και άνω, και η συχνότητα εμφάνισής της όλο και αυξάνεται. Υπάρχουν δύο τύποι εκφύλισης της ωχράς κηλίδας: Η μεν ξηρή (ατροφική) περιορίζει αργά και βαθμιαία την κεντρική όραση. Στο κέντρο του οπτικού πεδίου εμφανίζεται ένα θολό και σκοτεινό σημείο, που εμποδίζει κάποιον να βλέπει ευθεία. Η δε υγρή (παραγωγική) μειώνει ξαφνικά, αισθητά την όραση.

Επιστήμων. Η Τατιάνα Σκούταρη είναι ειδική οπτομέτρης και ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, στην εφαρμογή γυαλιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ωχράς κηλίδας.
Επιστήμων. Η Τατιάνα Σκούταρη είναι ειδική οπτομέτρης και ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, στην εφαρμογή γυαλιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ωχράς κηλίδας.

Στην αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας, η Τατιάνα Σκούταρη αποτελεί ένα από τα πολυσυζητημένα «ονόματα» της τελευταίας περιόδου. Ο λόγος είναι τα ειδικά γυαλιά, τα οποία επιτρέπουν στους ασθενείς να ξαναδούν ικανοποιητικά, μια νέα τεχνολογία στην οποία η κ. Σκούταρη θεωρείται αυθεντία. Η ίδια είναι οπτομέτρης, ειδικευμένη στη χαμηλή όραση, εισηγήτρια και εξετάστρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Οπτομετρίας, καθώς και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης. Να τι μας λέει σχετικά: «Ανθρωποι που λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας θεωρούνταν σχεδόν τυφλοί έχουν πλέον τη δυνατότητα, με αυτά τα ειδικά γυαλιά, να διαβάζουν βιβλία, να βλέπουν τηλεόραση, να διακρίνουν καθαρά ανθρώπους και αντικείμενα γύρω τους». Η Ελληνίδα επιστήμων εξηγεί τον τρόπο, βάσει του οποίου -μετά και τις απαραίτητες οφθαλμολογικές εξετάσεις- επιλέγονται τα κατάλληλα γυαλιά, τα οποία αξιοποιούν «κρυμμένες δυνατότητες» του συστήματος του ματιού, επιτρέποντας στους ασθενείς να ξαναδούν. «Με τη χρήση αυτών των γυαλιών αξιοποιείται η περιφερική όραση, αφού τα γυαλιά διαχέουν το φως σε όλο τον αμφιβληστροειδή. Ετσι, η περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς ?εκπαιδεύεται? και συμπεριφέρεται όπως η ωχρά κηλίδα. Η οπτική οξύτητα αυξάνεται και οι ασθενείς μπορούν να εργαστούν, να διαβάσουν ή να μετακινηθούν πολύ πιο εύκολα», σχολιάζει η ίδια.

Η μέθοδος βασίζεται στη χρήση ειδικών φακών, που κατασκευάζονται στα εργαστήρια που προμηθεύουν στη NASA υπερευαίσθητα οπτικά όργανα και διαχέουν το φως σε όλον τον αμφιβληστροειδή. «Πράγματι, περίπου το 95% των ασθενών με εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μπορεί με τη χρήση των ειδικά κατασκευασμένων γυαλιών να βελτιώσει αισθητά την όρασή του και να εκτελέσει καθημερινές δραστηριότητες με ευχέρεια», λέει η κ. Σκούταρη.

Ετσι, με τα επαναστατικά αυτά γυαλιά, που συνοδεύονται από πιστοποιητικό γνησιότητας από το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών και χορηγούνται αποκλειστικά από εξειδικευμένο στη χαμηλή όραση οπτομέτρη -έπειτα από λεπτομερή ειδική εξέταση και αξιοποίηση της εναπομείνασας όρασης-, υπάρχει πλέον η δυνατότητα ο ασθενής να βλέπει ξανά και να έχει ικανοποιητική οπτική επαφή με το περιβάλλον του. Μια εξέλιξη καθ’ όλα επαναστατική!

http://www.ethnos.gr

Posted on 02/02/2013, in Χωρίς κατηγορία and tagged . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Vradino

ΦΙλοσοφήσεις, απόψεις, αναλύσεις...οι σκέψεις μας σε άρθρα!

Trakosioi's Blog

Με γλώσσα Δωρική

fakfukfon

e-zine

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Τους καιρούς της παγκόσμιας εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη.»

WordAds

High quality ads for WordPress

2013 ΜΑΡΑΘΩΝ

Η δημοκρατία καλεί ξανά μετά από 2500 χρόνια τα παιδιά της. Τους Έλληνες.

κ.α.π.α. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου - Since 5/8/2011 - © Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Νοθεία στο ψέμα

Λέμε την Αλήθεια - Κριτικάρουμε το ψέμα

JusticeForGreece

Action expresses priorities !

ΕΛΛΑΣ

Ανεξάρτητη ενημέρωση

Plateia Molaon

Το blog της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης Λακωνίας

enwmenoi

ολοι ενωμενοι

ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ

Νέα και Παράξενα-Σελίδες εναλλακτικής πληροφόρησης και ειδήσεων-alternative informations

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

Const4ntino's Free Zone

Ημερολόγιο σκέψεων και όχι μόνο...

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Αρέσει σε %d bloggers: