AΠΟΚΑΛΥΨΗ της “Εφ.Συν.” Ηξεραν από το 2010 για τις κυπριακές τράπεζες


Οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Προβόπουλος είχαν προειδοποιηθεί εγγράφως για τα παιχνίδια με τα μετοχοδάνεια του ομίλου Marfin και για τις πιθανές απρόβλεπτες συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα και στα συμφέροντα καταθετών και επενδυτών

Του Χάρη Ιωάννου 

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τις ελληνικές και κυπριακές αρχές, οι οποίες φαίνεται ότι γνώριζαν ήδη από το 2010 για τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών, χωρίς ωστόσο να πράξουν το παραμικρό.

Οπως προκύπτει από το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», το οποίο είχε αποστείλει η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου στις 18.10.2010 στους τότε υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, υπήρχαν από τότε ενδείξεις για «πιθανές απρόβλεπτες συνέπειες για τη σταθερότητα του ελληνικού και κυπριακού τραπεζικού συστήματος και τα συμφέροντα των καταθετών και των επενδυτών».

Η Επιτροπή της Βουλής, σαν να είχε προβλέψει τις τωρινές εξελίξεις, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα αυξημένη ανοχή και χαλαρή εποπτεία» από πλευράς ΤτΕ και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ άφηνε αιχμές και για τις κυπριακές αρχές, οι έρευνες των οποίων «περιέργως παρουσιάζουν καθυστέρηση αρκετών ετών».

Στα συμπεράσματα του υπομνήματος, που συμπεριλαμβάνεται στην επιστολή, υπήρχε μεταξύ άλλων αναφορά ότι «το πρόβλημα αποπληρωμής των μετοχοδανείων (σ.σ. αναλύονται παρακάτω) θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας κεφαλαίων», ενώ «η συνέχιση λειτουργίας του ομίλου Marfin θέτει σε κίνδυνο το τραπεζικό και χρηματιστηριακό σύστημα σε Ελλάδα και Κύπρο».

Στο ίδιο έγγραφο υπήρχε και εισήγηση της Επιτροπής στον Γ. Παπακωνσταντίνου να διερευνήσει διεξοδικά το θέμα, κάτι που φαίνεται ότι αγνοήθηκε από τον τότε υπουργό.

Στο «καμπανάκι» τού τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της προανακριτικής Επιτροπής Δημήτρη Τσιρώνη για «συστημικό κίνδυνο από μόχλευση (leverage) σε μετοχοδάνεια», ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, αρνούμενος ότι υπάρχει πρόβλημα, είχε απαντήσει γραπτώς στις 9.11.2010 ότι «οι ισχυρισμοί (Τσιρώνη), ως αποδεικτικοί σοβαρών προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, θα μπορούσαν, αν λάμβαναν δημοσιότητα, να είναι πολύ επικίνδυνοι».

Τα δάνεια  4 δισ. ευρώ!

Ειδικότερα, στο έγγραφο της Επιτροπής της Βουλής αναφέρονται αναλυτικά στοιχεία που «έχουν καταδείξει ότι η τράπεζα Marfin έκανε εκτεταμένη χρήση μετοχοδανείων», δηλαδή δάνεια που δίνονταν για αγορά μετοχών του ομίλου Marfin Investment Group (MIG) ή των θυγατρικών του «σε επώνυμους, εφοπλιστές και επιχειρηματίες, μερικοί εκ των οποίων ήταν μετοχικά συνδεδεμένοι με τη MIG»:

– Δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ δόθηκαν σε «φίλια φυσικά και νομικά πρόσωπα» για αγορές μετοχών, εκ των οποίων 0,8 δισ. για να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5,2 δισ. της MIG τον Ιούλιο του 2007. Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ (Ιούνιος 2009), το ποσό αυτό των δανείων για αγορά μετοχών έφτανε στα τέλη του 2008 στο 130% των κεφαλαίων της τράπεζας.

– Δάνεια ύψους 1,8 δισ. δόθηκαν σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (Vivartia, Υγεία, Ομιλος Κούμπα, Ομιλος Βενιάμη, Ομιλος Φράγκου, IRF Fund, κ.ά.) για τη στήριξη των μετοχών των εταιρειών του ομίλου MIG ή εταιρειών μετόχων της MIG. Σύμφωνα με την ΤτΕ, αυτά προέβλεπαν ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής και εφάπαξ καταβολή του ποσού στη λήξη, ενώ ως εξασφαλίσεις είχαν εγγραφεί οι μετοχές της MIG.

– Δάνειο ύψους 0,4 δισ. δόθηκε στην Dubai Investment Group, βασικό μέτοχο των εταιρειών MIG και Marfin Popular Bank.

– Αντίστοιχα δάνεια είχε δώσει και ο κυπριακός όμιλος Marfin Popular Bank (μητρική τής Marfin) κατέχοντας σημαντικό ποσοστό των μετοχών της MIG ως εξασφαλίσεις.

Οι «ιερές» μπίζνες της Μονής

Σύμφωνα με το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, και η Μονή Βατοπεδίου έλαβε από τη Marfin δάνεια συνολικού ύψους 157 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 115 εκατ. χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματιστηριακή στήριξη των μετοχών της MIG και των θυγατρικών της, μέσω των off shore κυπριακών εταιρειών Rassadel και Madeus του Κύπριου επενδυτικού συμβούλου Αθω Κοιρανίδη, ο οποίος στη συνέχεια είχε αναιρέσει τις προηγούμενες καταθέσεις του στις Αρχές και υποστήριζε ότι ο πραγματικός δικαιούχος των εταιρειών είναι η Μονή και όχι εκείνος.

Εντύπωση είχε προκαλέσει τότε το γεγονός ότι ως έδρα της Rassadel, αλλά και των μετόχων της Madeus, δηλωνόταν το δικηγορικό γραφείου του εκλιπόντος προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο δικηγόρος γιος του Τάσσου, Νίκος, είναι σήμερα ανερχόμενη πολιτική φυσιογνωμία της Μεγαλονήσου, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής και υπέρμαχος της επιστροφής στην κυπριακή λίρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανακριτικής επιτροπής, από τα δάνεια αυτά της Μονής «ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκε στη μετοχή του ΟΤΕ κατά το διάστημα που η MIG συγκέντρωνε ποσοστά ελέγχου στον Οργανισμό, ενώ πωλήθηκε αμέσως μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών της 16.9.2007».

Και η… Torcaso του Ακη

Επίσης, από τα επίσημα έγγραφα τότε αποκαλύφθηκε ότι ανάμεσα στα άλλα δάνεια της Marfin Egnatia Bank, στις 21.3.2007 δόθηκε δάνειο 6 εκατ. ευρώ στη Μονή Βατοπεδίου για την αγορά ενός ακινήτου (ένας όροφος στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στην Κηφισίας), ως πωλήτρια του οποίου εμφανιζόταν η γνωστή off shore Torcaso, ιδρυτής της οποίας είναι ο εξάδελφος του προφυλακισμένου σήμερα πρώην υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου, Ν. Ζήγρας. Το ποσό εκταμιεύτηκε σε λογαριασμό του επιχειρηματία Γ. Σαχπατζίδη, επίσης κατηγορούμενου στην υπόθεση Ακη. Υπενθυμίζεται ότι η Torcaso ήταν και ο αρχικός ιδιοκτήτης του… θρυλικού πλέον νεοκλασικού στη Δ. Αρεοπαγίτου.

http://www.efsyn.gr/?p=36178

 

Posted on 04/04/2013, in Κυπρος, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Vradino

ΦΙλοσοφήσεις, απόψεις, αναλύσεις...οι σκέψεις μας σε άρθρα!

Trakosioi's Blog

Με γλώσσα Δωρική

fakfukfon

e-zine

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Τους καιρούς της παγκόσμιας εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη.»

WordAds

High quality ads for WordPress

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

2013 ΜΑΡΑΘΩΝ

Η δημοκρατία καλεί ξανά μετά από 2500 χρόνια τα παιδιά της. Τους Έλληνες.

κ.α.π.α. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου - Since 5/8/2011 - © Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Νοθεία στο ψέμα

Λέμε την Αλήθεια - Κριτικάρουμε το ψέμα

JusticeForGreece

Action expresses priorities !

ΕΛΛΑΣ

Ανεξάρτητη ενημέρωση

Plateia Molaon

Το blog της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης Λακωνίας

enwmenoi

ολοι ενωμενοι

ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ

Νέα και Παράξενα-Σελίδες εναλλακτικής πληροφόρησης και ειδήσεων-alternative informations

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

Const4ntino's Free Zone

Ημερολόγιο σκέψεων και όχι μόνο...

Αρέσει σε %d bloggers: