Νέο κόμμα στη Γερμανία µε βασικό αίτημα την κατάργηση της ευρωζώνης


 

Δημιουργείται νέο Κίνημα με εναλλακτική πρόταση για τη Γερμανία και με βασικό τους αίτημα την κατάργηση της ευρωζώνης και την επιστροφή των χωρών στα εθνικά νομίσματα, όπως για παράδειγμα στο γερμανικό μάρκο ή τη δημιουργία μικρότερων νομισματικών ενώσεων.

“To ευρώ πρέπει να φύγει, καθώς βλάπτει την Ευρώπη και κοστίζει δισεκατομμύρια στη Γερμανία”, είναι το κεντρικό επιχείρημα των ιδρυτών του κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία”.

Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει σήμερα η “Φωνή της Γερμανίας”, σίγουρα δεν ενθουσιάζει την Άνγκελα Μέρκελ που είναι υπερήφανη για την πολιτική διάσωσης του ενιαίου νομίσματος.

“Το τέλος του ευρώ θα ήταν το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, έχει δηλώσει επανειλημμένως η Γερμανίδα Καγκελάριος, για αυτό και θα πρέπει να διατηρηθεί η νομισματική ένωση, όπως υποστηρίζει.

Ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί όμως δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις απόψεις της και, συμφώνως δημοσκοπήσεως του γερμανικού περιοδικού “Σπίγκελ”, που έγινε τον περασμένο Ιούλιο, το 54 % των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν έχει νόημα να επενδύονται συνεχώς τεράστια ποσά, προκειμένου να διατηρηθεί το ευρώ.

Αυτή ακριβώς η αντίθετη άποψη δεν αντανακλάται σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες, υποστηρίζει ο Κόνραντ Άνταμ, πρώην συντάκτης της εφημερίδας “Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε”, για αυτό και προχώρησε μαζί με άλλους ειδικούς από το χώρο των μέσων ενημέρωσης αλλά και της έρευνας στην ίδρυση ενός νέου κόμματος.

Το κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” ζητεί τη διάλυση της ευρωζώνης και μια ανοιχτή συζήτηση για τη στρατηγική διάσωσης. “Όλα τα κόμματα της Βουλής έχουν ουσιαστικά την ίδια άποψη αναφορικά με τη διάσωση του ευρώ, η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι σχετικά με το ποσό που θα έπρεπε να επενδυθεί και πότε. Επί της αρχής όμως δεν διαφωνούν. Το ευρώ αντιμετωπίζεται ως κάτι ιερό και οποιοσδήποτε με διαφορετική άποψη είτε χαρακτηρίζεται λαϊκιστής ή αποδοκιμάζεται. Αυτό δεν είναι σωστό”, υποστηρίζει η νέα αυτή πολιτική Κίνηση.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές του Κινήματος, οι Γερμανοί πολιτικοί αδιαφορούν σήμερα για τη δυνατότητα κατάργησης της ευρωζώνης και της διακοπής των πακέτων βοήθειας.

Το τέλος της Νομισματικής Ένωσης, όμως, λένε οι ίδιοι, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη. Βασικό τους αίτημα είναι η κατάργηση της ευρωζώνης και η επιστροφή των χωρών στα εθνικά νομίσματα, για παράδειγμα στο γερμανικό μάρκο ή η δημιουργία μικρότερων νομισματικών ενώσεων. Για να καταστεί δυνατή η έξοδος από το ευρώ, ζητούν επίσης αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Τον Απρίλιο θα φανεί εάν το κόμμα πληροί τα κριτήρια προκειμένου να μπορέσει να κατέβει στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Αν όχι, η επίσημη πρώτη των αντιπάλων του ευρώ εκλογική αναμέτρηση θα είναι πιθανότατα στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014.

Ο Γερμανός οικονομολόγος Ρούντολφ Χίκελ, πάντως, δίδει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας στο νέο κόμμα. “Υπό κανονικές συνθήκες θα έδιδα καλές πιθανότητες σε ένα τέτοιο κόμμα να ξεπεράσει το όριο του 5% την πρώτη φορά που κατεβαίνει σε εκλογές, ωστόσο, τα άτομα που ευρίσκονται πίσω από την “Εναλλακτική για τη Γερμανία”, είναι η καλύτερη εγγύηση για το ότι το κόμμα δεν θα μπει στη Βουλή. Πρόκειται”, όπως λέει ο κ. Χίκελ, για καθηγητές και απογοητευμένους οικονομολόγους. Εάν το κόμμα είχε έναν λαϊκιστή στις τάξεις του, με ηγετικό ρόλο, τότε θα θεωρούσα το κόμμα αυτό ως ένα νέο κόμμα πολύ επικίνδυνο”, προσθέτει.

Ο οικονομολόγος χαιρετίζει πάντως την πρόταση των συναδέλφων του για μιαν ανοιχτή συζήτηση επί των πακέτων διάσωσης, χαρακτηρίζει όμως την πρόταση για κατάργηση του ευρώ άκρως επικίνδυνη: “Εάν για παράδειγμα βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τότε θα γίνει μια χώρα εξαθλίωσης, μια φτωχή χώρα, που όμως θα παραμείνει στην ΕΕ. Και σας λέω από τώρα ότι τότε η ΕΕ θα πρέπει να συνεισφέρει με άλλο τρόπο ή, εν τέλει, οι πιέσεις θα είναι τόσο μεγάλες, που η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Αυτό θα επιβάρυνε κατά πολύ το ευρωπαϊκό εγχείρημα”, δηλώνει ο κ. Χίκελ.

Οι ιδρυτές της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία”, πάντως, έχουν διαφορετική άποψη και, όπως υποστηρίζουν αυτοί, το ευρώ είναι εκείνο που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ευρώπη.

http://www.onlycy.com

Advertisements

Posted on 06/04/2013, in Χωρίς κατηγορία and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Vradino

ΦΙλοσοφήσεις, απόψεις, αναλύσεις...οι σκέψεις μας σε άρθρα!

Trakosioi's Blog

Με γλώσσα Δωρική

fakfukfon

e-zine

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Τους καιρούς της παγκόσμιας εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη.»

WordAds

High quality ads for WordPress

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

2013 ΜΑΡΑΘΩΝ

Η δημοκρατία καλεί ξανά μετά από 2500 χρόνια τα παιδιά της. Τους Έλληνες.

κ.α.π.α. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου - Since 5/8/2011 - © Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Νοθεία στο ψέμα

Λέμε την Αλήθεια - Κριτικάρουμε το ψέμα

JusticeForGreece

Action expresses priorities !

ΕΛΛΑΣ

Ανεξάρτητη ενημέρωση

Plateia Molaon

Το blog της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης Λακωνίας

enwmenoi

ολοι ενωμενοι

ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ

Νέα και Παράξενα-Σελίδες εναλλακτικής πληροφόρησης και ειδήσεων-alternative informations

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

Const4ntino's Free Zone

Ημερολόγιο σκέψεων και όχι μόνο...

Αρέσει σε %d bloggers: