BINTEO: H ομιλία της Μαρίας Κανελοπούλου για το κλείσιμο των Θεάτρων στο Δ. Αθηναίων


Ενώ γνώριζε το πρόβλημα εδώ και πέντε χρόνια, δεν φρόντισε να θέσει τις προϋποθέσεις για τις μικρότερες θεατρικές σκηνές

Στο …καμίνι του Καμίνη 114 θέατρα της Αθήνας!

–> 

Το θέμα πήγε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο μιλήσε η Μ.Κανελοπούλου και άλλοιγνωστοί ηθοποιοί και μέλη του Σωματείου Ηθοποιών, για να ενισχύσουν τον αγώνα για δουλειά των νέων συναδέλφων τους. Δείτε το video

Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης άναψε το προσωπικό του …καμίνι, για να ρίξει μέσα στην «πυρά» του 114 θέατρα της Αθήνας, αφήνοντας στο δρόμο ηθοποιούς, σκηνοθέτες, ταμίες και όσους εργάζονται στους χώρους που απειλεί να βάλει λουκέτο, εν μέσω της θεατρικής σεζόν.

Γιατί μεταβλήθηκε σε …θεατροκτόνο ο Γιώργος Καμίνης; Ξαφνικά, και ενώ οι παραστάσεις στις εναλλακτικές θεατρικές σκηνές της Αθήνας συνεχιζόταν, δίνοντας δουλειά σε πολλούς του καλλιτεχνικού χώρου. Ο δήμαρχος για λόγους ασφαλείας, έβαλε κατ’ αρχήν λουκέτο σε 34 θεατρικές σκηνές, ενώ έχει έτοιμο το σχέδιο να …αφανίσει άλλες 80, χωρίς να μπορεί κανείς να βεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει και συνέχεια.

Η απόφαση του Γ. Καμίνη για τα λουκέτα στα θέατρα, στηρίζεται στο γεγονός ότι λειτουργούσαν ή λειτουργούν σε πολυχώρους και μπαράκια, τα οποία όμως δεν τηρούσαν τους κανόνες λειτουργίας.Η κρίση που έπληξε τον θεατρικό χώρο, ανάγκασε πολλούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς να στήσουν εναλλακτικές θεατρικές σκηνές σε μπαρ ή πολυχώρους, που δεν είχαν βέβαια προδιαγραφές θεάτρων. Εκτός βέβαια από την κρίση, υπήρχε και η ανάγκη να βρουν δουλειά νέοι ηθοποιοί, σε μικρότερες παραστάσεις και χαμηλότερες απολαβές.

Το θέμα δεν είναι καινούργιο, αλλά υφίσταται εδώ και 5 χρόνια, μια και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει προχωρήσει στην αναθεώρηση του σχετικού νόμου, για τους κανόνες λειτουργίας των θεατρικών σκηνών, ο οποίος ψηφίστηκε το 1934, δηλαδή από την εποχή του Μεταξά!

Όσοι απασχολούνται στον καλλιτεχνικό χώρο, επιρρίπτουν ευθύνες στον Γιώργο Καμίνη, για τη χρονική στιγμή που επέλεξε να βάλει το λουκέτο, εν μέσω παραστάσεων και γιατί δεν το έκανε αυτό με τη λήξη της περσινής σεζόν ή έπειτα από τη λήξη της φετινής προκειμένου να μην υποστούν οικονομική ζημιά επιχειρήσεις και ηθοποιοί.

Υπάρχει κι άλλο ατόπημα όμως του δημάρχου, σύμφωνα με τις απόψεις και των επιχειρηματικών που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Ότι ενώ υπάρχει υφίσταται το πρόβλημα εδώ και πέντε χρόνια, γιατί δεν φρόντισε να θέσει τις προϋποθέσεις για τις μικρότερες θεατρικές σκηνές, ενώ σε άλλες σκηνές δεν γίνεται να υπάρξει εναρμονισμός με τις προϋποθέσεις καθώς στεγάζονται σε διατηρητέα κτίρια που δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε εξωτερική μετατροπή τους. Αντί να κάνει αυτό λοιπόν ο δήμαρχος έσπευσε να βάλει λουκέτα σε 34 θεατρικές σκηνές και να ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο, τώρα σε καιρό ύφεσης και διαρκούς αύξησης της ανεργίας σε άλλες 80.

Διάλογος κατόπιν …εορτής

Η απόφαση για το κλείσιμο των εναλλακτικών θεατρικών σκηνών, που έτσι κι αλλιώς αποτελούν χώρους πολιτισμού, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον καλλιτεχνικό χώρο. Επισήμως, ο Γιώργος Καμίνης έδειξε ότι ήθελε να συμμαζέψει τα …ασυμμάζευτα, λέγοντας ότι «ο Δήμος Αθηναίων αντιλαμβάνεται πλήρως τα προβλήματα που υπάρχουν και αντιμετωπίζει τους χώρους πολιτισμού με ιδιαίτερη ευαισθησία». Ζήτησε δε, να συναντηθεί «τόσο με μεμονωμένους διαχειριστές χώρων πολιτισμού, όσο και με τους εκπροσώπους τους, προκειμένου να κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, σε καμία περίπτωση όμως, σε βάρος των κανονισμών ασφαλείας και της ορθής λειτουργίας τους».

Ανεπισήμως όμως έπαιξε το δικό του παιχνίδι. Έδωσε εντολή να αρχίσουν να μπαίνουν λουκέτα στα θέατρα που έχουν ειδοποιηθεί να σταματήσουν την δραστηριότητά τους, ανεξάρτητα από την πορεία των συζητήσεων με τους ενδιαφερομένους. Έτσι, ενώ επιτροπή του Δήμου άρχισε να συζητά με τους ιδιοκτήτες των χώρων που στεγάζονται τα εναλλακτικά θέατρα, την ίδια στιγμή σφραγίστηκε το θέατρο «Ακαδήμεια», ένας χώρος πολιτισμού που δημιούργησε το Θέατρο Νέων και στεγάζεται σε παλαιά ανακατασκευασμένα αλλά και καινούρια κτίσματα ενός πρώην συνεργείου αυτοκινήτων της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος. Με λίγα λόγια, ο Γιώργος Καμίνης θέλει να κάνει μεν διάλογο, ενώ όμως οι χώροι θα σφραγίζονται!

press-time.gr/

Advertisements

Posted on 09/04/2013, in Κοινωνία. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Vradino

ΦΙλοσοφήσεις, απόψεις, αναλύσεις...οι σκέψεις μας σε άρθρα!

Trakosioi's Blog

Με γλώσσα Δωρική

fakfukfon

e-zine

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Τους καιρούς της παγκόσμιας εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη.»

WordAds

High quality ads for WordPress

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

2013 ΜΑΡΑΘΩΝ

Η δημοκρατία καλεί ξανά μετά από 2500 χρόνια τα παιδιά της. Τους Έλληνες.

κ.α.π.α. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου - Since 5/8/2011 - © Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Νοθεία στο ψέμα

Λέμε την Αλήθεια - Κριτικάρουμε το ψέμα

JusticeForGreece

Action expresses priorities !

ΕΛΛΑΣ

Ανεξάρτητη ενημέρωση

Plateia Molaon

Το blog της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης Λακωνίας

enwmenoi

ολοι ενωμενοι

ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ

Νέα και Παράξενα-Σελίδες εναλλακτικής πληροφόρησης και ειδήσεων-alternative informations

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

Const4ntino's Free Zone

Ημερολόγιο σκέψεων και όχι μόνο...

Αρέσει σε %d bloggers: