Έρχεται την άλλη εβδομάδα το νέο «5ευρο» – Τι θα κάνουμε τα «παλιά»;


 

 

Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 2 Μαΐου λανσάρεται το νέο χαρτονόμισμα των πέντε ευρώ με το οποίο η ΕΚΤ εγκαινιάζει τη νέα σειρά των χαρτονομισμάτων «Ευρώπη».

Θα ακολουθήσει πολύ σύντομα το 10ευρο. Δείτε τα χαρακτηριστικά του νέου χαρτονομίσματος αλλά και τις οδηγίες της ΕΚΤ για τα υφιστάμενα χαρτονομίσματα.

Τα νέα τραπεζογραμμάτια αποτελούν εξέλιξη των προηγουμένων. Θα διατηρήσουν, δηλαδή, τα σχέδια της πρώτης σειράς με θέμα «Εποχές και ρυθμοί». Θα είναι όμως ελαφρώς τροποποιημένα προκειμένου να ενσωματώσουν τα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Έτσι, θα διακρίνονται
ευκολότερα από τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς. Ένας ανεξάρτητος σχεδιαστής τραπεζογραμματίων από το Βερολίνο, ο Reinhold Gerstetter, επιλέχθηκε για να ανανεώσει το σχέδιο των τραπεζογραμματίων ευρώ. Οι ονομαστικές αξίες παραμένουν ίδιες: 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ.

«Τα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας της σειράς «Ευρώπη» αναγνωρίζονται εύκολα πάνω στο τραπεζογραμμάτιο και εξασφαλίζουν ότι τα νέα τραπεζογραμμάτια βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από την τεχνολογία αναπαραγωγής εικόνων» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Η διαδικασία εισαγωγής των τραπεζογραμματίων της σειράς «Ευρώπη» θα είναι διαφορετική από τη διαδικασία εισαγωγής του ευρώ σε φυσική μορφή το 2002 για διάφορους λόγους. Οι διάφορες ονομαστικές αξίες θα εκδίδονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Επομένως, για την εισαγωγή
ολόκληρης της νέας σειράς τραπεζογραμματίων θα χρειαστούν αρκετά έτη, σε αντίθεση με τη διαδικασία απότομης εισαγωγής («big bang») η οποία επιλέχθηκε το 2002.

Επειδή η εισαγωγή των νέων τραπεζογραμματίων είναι σταδιακή και κάθε χώρα έχει τον δικό της «κύκλο ζωής μετρητών», η ταχύτητα αντικατάστασης των τραπεζογραμματίων θα ποικίλλει εντός της ζώνης του ευρώ. Κάθε χώρα θα χρειάζεται διαφορετικό χρονικό διάστημα για την αντικατάσταση των
παλαιών τραπεζογραμματίων. Μέχρι το φθινόπωρο του 2013, αναμένεται ότι τα νέα τραπεζογραμμάτια των 5 ευρώ θα έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τα τραπεζογραμμάτια των 5 ευρώ της πρώτης σειράς σε επίπεδο ζώνης ευρώ.

Τα «παλαιά»

Προκειμένου να εξαντληθούν τα υφιστάμενα αποθέματα, σε πολλές χώρες της ζώνης του ευρώ τα τραπεζογραμμάτια των 5 ευρώ της πρώτης σειράς θα εκδίδονται για αρκετούς μήνες παράλληλα με τα νέα τραπεζογραμμάτια των 5ευρώ. Και οι δύο σειρές θα κυκλοφορούν παράλληλα και θα αποτελούν νόμιμο χρήμα. Η ημερομηνία κατά την οποία η πρώτη σειρά θα πάψει να έχει
ισχύ νόμιμου χρήματος θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Ωστόσο, τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς θα μπορούν να ανταλλάσσονται ανά πάσα στιγμή στις ΕθνΚΤ του Ευρωσυστήματος.

pistepseto.net

Posted on 24/04/2013, in Οικονομία. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Vradino

ΦΙλοσοφήσεις, απόψεις, αναλύσεις...οι σκέψεις μας σε άρθρα!

Trakosioi's Blog

Με γλώσσα Δωρική

fakfukfon

e-zine

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Τους καιρούς της παγκόσμιας εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη.»

WordAds

High quality ads for WordPress

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

2013 ΜΑΡΑΘΩΝ

Η δημοκρατία καλεί ξανά μετά από 2500 χρόνια τα παιδιά της. Τους Έλληνες.

κ.α.π.α. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου - Since 5/8/2011 - © Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Νοθεία στο ψέμα

Λέμε την Αλήθεια - Κριτικάρουμε το ψέμα

JusticeForGreece

Action expresses priorities !

ΕΛΛΑΣ

Ανεξάρτητη ενημέρωση

Plateia Molaon

Το blog της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης Λακωνίας

enwmenoi

ολοι ενωμενοι

ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ

Νέα και Παράξενα-Σελίδες εναλλακτικής πληροφόρησης και ειδήσεων-alternative informations

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

Const4ntino's Free Zone

Ημερολόγιο σκέψεων και όχι μόνο...

Αρέσει σε %d bloggers: