Καταρρέει η αγορά λιανικών πωλήσεων στη Θεσσαλονίκη


Καταρρέει η αγορά λιανικών πωλήσεων στη Θεσσαλονίκη

Αγορά σε αποσύνθεση είναι η Θεσσαλονίκη, καθώς οι τοπικές λιανεμπορικές αλυσίδες, εκτός ενός-δύο εξαιρέσεων, είτε έχουν χρεοκοπήσει, είτε δίνουν «μάχη» επιβίωσης, η οποία όμως αναγκαστικά περνά μέσα από τη δραματική συρρίκνωση των δικτύων τους και τις απολύσεις εργαζομένων. Οι αλυσίδες με έδρα τη Θεσσαλονίκη παραγκωνίζονται έτσι από εγχώριες ανταγωνίστριές τους, οι οποίες έχουν πανελλαδική εξάπλωση και πολύ μεγαλύτερη χρηματοοικονομική ισχύ ή από ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Σε πλεονεκτική θέση εμφανίζονται τα λιανεμπορικά δίκτυα, τα ορμώμενα εξ Αθηνών καθώς, όπως επισημαίνει επικεφαλής αλυσίδας, η οποία έχει ενταχθεί στο άρθρο 99, «έχουν καλύτερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και αντλούν πρωταρχικά τη δύναμή τους από τη μεγαλύτερη αγορά της χώρας, αυτή της Αττικής».

Η επιχειρηματικότητα στη συμπρωτεύουσα, ιδιαίτερα στο λιανεμπόριο, είναι κυρίως ανάγκης, δηλαδή συνίσταται στη δημιουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία αξιοποιούν τα χαμηλά ενοίκια και τα πολλά ξενοίκιαστα ακίνητα και εξαπλώνονται γρήγορα. Έτσι, είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο να βάζουν «λουκέτο» καταστήματα ένδυσης-υπόδησης ή δομικών υλικών και να ξεφυτρώνουν στη θέση τους μέσα σε λίγες ημέρες καφέ και αρτοζαχαροπλαστεία.

Καταρρέει η αγορά λιανικών πωλήσεων στη Θεσσαλονίκη

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του μειώθηκε το 2012 μόλις κατά 2,4%, τα άτομα που το επισκέφθηκαν συρρικνώθηκαν κατά 4%, ενώ η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία του παρουσίασε κάμψη κατά 8,2%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα όποια κενά από επιχειρήσεις, που εγκατέλειψαν το εμπορικό κέντρο, καλύφθηκαν με νέα ισχυρά εμπορικά σήματα, όπως το Attica κ.ά.

Mediterranean

Καταρρέει η αγορά λιανικών πωλήσεων στη Θεσσαλονίκη

Το τελευταίο θα ενδυναμώσει και άλλο την παρουσία του εντός του Mediterranean Cosmos, ενώ την ίδια στιγμή αναζητά και κατάλληλο χώρο για επέκταση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου βέβαια θα έρθει αντιμέτωπο με τη Notos. Σε σύγκριση με το Mediterranean Cosmos, το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν έχει καταφέρει να λύσει εδώ και πολλά χρόνια καίρια ζητήματα, όπως της στάθμευσης των ΙΧ ή των τουριστικών λεωφορείων, ενώ παράλληλα το παρεμπόριο δεν έχει παταχθεί, παρ’ όλες τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλονται. Ανάλογη σταθερότητα με το Medi-terranean Cosmos δεν έχει γνωρίσει το άλλο εμπορικό κέντρο της πόλης, το City Gate στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς η πληρότητα των εμπορικών-λιανεμπορικών εγκαταστάσεών του υποχώρησε σημαντικά.

Μεγάλα προβλήματα για τον όμιλο Φωκά
Στο πλαίσιο αυτό, ο λιανεμπορικός όμιλος Φωκά έκλεισε πρόσφατα το πιο ιστορικό κατάστημά του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργούσε από το 1936 και αποτέλεσε το πρώτο σημείο πώλησης, που δημιούργησε η ομώνυμη οικογένεια πριν εξαπλωθεί πανελλαδικά.

Το λουκέτο σε μεγάλο βαθμό ήταν προδιαγεγραμμένο και αναμενόμενο, καθώς η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, τα οποία δεν οφείλονται μόνο στην κρίση, αλλά και στις δραματικές επιπτώσεις που έχουν στα καταστήματα που βρίσκονται πέριξ του άξονα του Μετρό Θεσσαλονίκης οι εργασίες κατασκευής του. Το δίκτυο του ομίλου Φωκά ενώ παλαιότερα είχε 26 καταστήματα, τα οποία αντιπροσώπευαν και πολλά ξένα brands, πλέον έχει απομείνει με δύο σημεία πώλησης στη Θεσσαλονίκη και από ένα σε Αθήνα και Βόλο. Η Φωκάς έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 και το σχέδιο εξυγίανσής της προβλέπει συμφωνία ύστερα από διαβουλεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, όπου το 40% των οφειλών, δηλαδή περίπου 14,4 εκατ., θα μετατραπεί σε μετοχές, με τις τράπεζες να γίνονται μέτοχοι της επιχείρησης.

Το υπόλοιπο των οφειλών προς τις τράπεζες «παγώνει» για τρία χρόνια και αποπληρώνεται σε βάθος 15ετίας, ενώ θα εφαρμοστεί η μέθοδος πωλήσεων με παρακαταθήκη εμπορευμάτων, από τους προμηθευτές της «Φωκάς», μέσα στα καταστήματά της. Ο τζίρος του ομίλου Φωκά από 80 εκατ. ευρώ το 2010, έφτασε πέρσι τα 28 εκατ. ευρώ και φέτος προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση στα 20 εκατ. ευρώ. Τα χρέη του συνολικά ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 60% αφορά δάνεια από τράπεζες. Οι οφειλές προς προμηθευτές διαμορφώνονται στα 17,5 εκατ. ευρώ, προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ στα 9 εκατ. ευρώ και απέναντι στους εργαζομένους στο 1,4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα 130 εργαζόμενοί της βρίσκονται σε επίσχεση και απλήρωτοι επί μήνες.

Εικόνα ερήμωσης κοντά στα εμπορικά κέντρα

Την ίδια στιγμή που το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και ορισμένες σημαντικές εμπορικοί οδοί, τόσο στα ανατολικά, όσο και στα δυτικά, διακρίνονται κατά περιοχές από τάσεις ερήμωσης, όσον αφορά στην παρουσία εμπορικών καταστημάτων, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος, το Mediterranean Cosmos της Lamda Development, επιδεικνύει αντοχή στην κρίση.

Αγώνας επιβίωσης για Fena, Κου-Κου & Expert

Μετά την υπαγωγή της στο άρθρο 99 και το κλείσιμο πολλών καταστημάτων της, η εταιρεία ΦΑΝΝΥ ΑΕ με τη γνωστή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλυσίδα Fena, προσπαθεί να αναπτυχθεί ξανά. Η εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής τον Μάρτιο του 2011, επιτυγχάνοντας την προστασία περιουσιακών της στοιχείων από πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης. Στο άρθρο 99 έχει ενταχθεί και η αλυσίδα παιχνιδιών Κου-Κου, που όμως είναι αναγκασμένη να δραστηριοποιηθεί αντιμετωπίζοντας τη δυσπιστία προμηθευτών και πιστωτών, αλλά και τη μειωμένη καταναλωτική ζήτηση. Ο αριθμός των καταστημάτων της έχει συρρικνωθεί πάρα πολύ και από 43 σημεία πώλησης το 2010, έπεσε στα 33 το 2011 και στο τέλος του 2012 ήταν μόλις 14.

Στο πεδίο της αγοράς ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, τη συνέχιση της λειτουργίας του δικτύου των καταστημάτων της Expert Hellas, αποφάσισαν πρόσφατα οι μέτοχοί της, ανεξάρτητα από την έκβαση της υπαγωγής στο άρθρο 99.

Αποφάσεις δικαστηρίων
Η σχετική αίτηση της εταιρείας για το άρθρο έχει απορριφθεί από το Εφετείο Θεσσαλονίκης και η όλη διαδικασία έχει μεταφερθεί στο ανώτατο επίπεδο, δηλαδή στον Άρειο Πάγο, όπου έχει κατατεθεί αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου.

Σε ό,τι αφορά στο δίκτυο της Expert Ελλάς, το 2012 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά, καθώς έκλεισαν αρκετά σημεία πώλησης, με αποτέλεσμα σήμερα τα καταστήματα κάτω από το σήμα Expert να είναι περίπου 38, έναντι 50 πριν ένα χρόνο.

Η συρρίκνωση του αριθμού των λειτουργούντων καταστημάτων, αλλά και η υποχώρηση των πωλήσεων όσων παραμένουν ανοιχτά, οδήγησαν τον τζίρο του 2012 περίπου στα 38 εκατ. ευρώ, έναντι 52 εκατ. ευρώ το 2011. Τέλος, εκτός από τις προαναφερόμενες αλυσίδες, προβλήματα έχουν και άλλες τοπικές λιανεμπορικές επιχειρήσεις, ακόμη και σούπερ μάρκετ, με απλήρωτους εργαζόμενους, απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων, ενώ σε άλλη περίπτωση συνελήφθη πρόσφατα για χρέη ιδιοκτήτης αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

imerisia.gr

Advertisements

Posted on 11/05/2013, in Θεσσαλονίκη and tagged . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Vradino

ΦΙλοσοφήσεις, απόψεις, αναλύσεις...οι σκέψεις μας σε άρθρα!

Trakosioi's Blog

Με γλώσσα Δωρική

fakfukfon

e-zine

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Τους καιρούς της παγκόσμιας εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη.»

WordAds

High quality ads for WordPress

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

2013 ΜΑΡΑΘΩΝ

Η δημοκρατία καλεί ξανά μετά από 2500 χρόνια τα παιδιά της. Τους Έλληνες.

κ.α.π.α. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου - Since 5/8/2011 - © Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Νοθεία στο ψέμα

Λέμε την Αλήθεια - Κριτικάρουμε το ψέμα

JusticeForGreece

Action expresses priorities !

ΕΛΛΑΣ

Ανεξάρτητη ενημέρωση

Plateia Molaon

Το blog της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης Λακωνίας

enwmenoi

ολοι ενωμενοι

ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ

Νέα και Παράξενα-Σελίδες εναλλακτικής πληροφόρησης και ειδήσεων-alternative informations

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

Const4ntino's Free Zone

Ημερολόγιο σκέψεων και όχι μόνο...

Αρέσει σε %d bloggers: