Πέλεκυς στους ρατσιστές


 

 

Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για όσους προβαίνουν ή προκαλούν ρατσιστικές και ξενοφοβικές επιθέσεις προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», το οποίο απέστειλε επισήμως και χωρίς αλλαγές στην Γραμματεία της Κυβέρνησης ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αποδέχθηκε η κυβέρνηση χωρίς «εκπτώσεις», ουσιαστικά φωτογραφίζει τη Χρυσή Αυγή και τις -κατά τους καταγγέλλοντες- δράσεις της. Χαρακτηριστικό είναι ότι βάσει των σχετικών διατάξεων ο δημόσιος εγκωμιασμός πράξεων γενοκτονίας (ναζισμός κλπ) από επικεφαλής νομικού προσώπου μπορεί να προκαλέσει ανάκληση άδειας και περικοπή κρατικής επιχορήγησης, πρόστιμο έως 200.000 ευρώ με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ όταν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που ανήκει όμως σε ομάδα, μπορεί να επιβληθεί και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 5 χρόνια (π.χ βουλευτής αν αρθεί η ασυλία του και οδηγηθεί σε δίκη).

Ποινικές διώξεις και σε Μ.Μ.Ε.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν και Μ.Μ.Ε. τα οποία μπορεί να φιλοξενούν παρόμοιες απόψεις. Αυτός -πιθανόν- είναι ένας έμμεσος τρόπος για να μην φιλοξενούνται στα Μ.Μ.Ε. υπέρμαχοι τέτοιων φαινομένων και να εκπαραθυρωθεί η δημόσια τοποθέτηση τέτοιων προσώπων αφού το ΕΣΡ θα έχει δικαίωμα να ανακαλεί άδειες λειτουργίας κλπ.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι διατάξεις αυτές αφορούν στην «νομική εκπαραθύρωση» της Χρυσής Αυγής, εντός όμως του πλαισίουτης συνταγματικής τάξης, γι’ αυτό και τελικά υπερίσχυσε εντός της κυβέρνησης η άποψη του Αντώνη Ρουπακιώτη.

Το νομοσχέδιο παρέλαβαν αρχικά την Παρασκευή 10 Μαΐου η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Σήμερα απεστάλησαν στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης εκ νέου το σχέδιο, η αιτιολογική έκθεση και η έκθεση τροποποιούμενων –καταργούμενων διατάξεων. Ήδη το νομοσχέδιο παραδόθηκε στην ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) και ορίστηκε η 21η Μαΐου ως ημερομηνία αρχικής συζήτησής του.

Θα ακολουθήσει η ανάρτησή του στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.

Αναλυτικά οι νέες διατάξεις

-Τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων ευρώ όποιος με πρόθεση, δημόσια παροτρύνει προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου.

-Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε πράξεις φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, ενώ όποιος συμμετέχει σε οργάνωση ή σε ένωση προσώπων που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών. Η διάταξη αυτή αφορά προφανώς και μέλη οργανώσεων ή κομμάτων που δρουν ανεξέλεγκτα σε περιπτώσεις μεταναστών (π.χ. επιδρομή σε πάγκους λαϊκών αγορών).

Δημόσιος εγκωμιασμός

-Ίδιες ποινές προβλέπονται επίσης και για όποιον δημόσια εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού που στρέφονται κατά των προαναφερομένων προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος. Τα παραπάνω εγκλήματα πρέπει όμως να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου. Στον δράστη των προαναφερόμενων πράξεων αν επιβληθεί φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από 1 έως 5 χρόνια.

Ευθύνη νομικών προσώπων

Η «φωτογραφική» διάταξη για τη Χρυσή Αυγή αναφέρει:

-Αν κάποια από τις πιο πάνω αξιόποινες πράξεις τελέσθηκε μέσω ή προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου και κατέχει διευθυντική θέση εντός αυτού με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας έως έξι μήνες, καθώς και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Αντίστοιχες κυρώσεις προβλέπονται ακόμη και αν οι αξιόποινες πράξεις έγιναν από κατώτερα στελέχη, εφόσον αποδειχθεί έλλειψη ελέγχου από τα διευθυντικά στελέχη του νομικού προσώπου. Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από το ΕΣΡ εάν οι πράξεις έχουν τελεστεί σε εκπομπή ραδιοφωνική ή τηλεοπτική.

Προστασία θυμάτων και ουσιωδών μαρτύρων

Δεν απελαύνονται τα θύματα ρατσιστικής βίας και ουσιώδεις μάρτυρες συγκεκριμένων εγκλημάτων εφόσον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των δραστών μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση από το ποινικό δικαστήριο.

zougla.gr

Advertisements

Posted on 16/05/2013, in Πολιτική, Media and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Vradino

ΦΙλοσοφήσεις, απόψεις, αναλύσεις...οι σκέψεις μας σε άρθρα!

Trakosioi's Blog

Με γλώσσα Δωρική

fakfukfon

e-zine

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Τους καιρούς της παγκόσμιας εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη.»

WordAds

High quality ads for WordPress

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

2013 ΜΑΡΑΘΩΝ

Η δημοκρατία καλεί ξανά μετά από 2500 χρόνια τα παιδιά της. Τους Έλληνες.

κ.α.π.α. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου - Since 5/8/2011 - © Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Νοθεία στο ψέμα

Λέμε την Αλήθεια - Κριτικάρουμε το ψέμα

JusticeForGreece

Action expresses priorities !

ΕΛΛΑΣ

Ανεξάρτητη ενημέρωση

Plateia Molaon

Το blog της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης Λακωνίας

enwmenoi

ολοι ενωμενοι

ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ

Νέα και Παράξενα-Σελίδες εναλλακτικής πληροφόρησης και ειδήσεων-alternative informations

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

Const4ntino's Free Zone

Ημερολόγιο σκέψεων και όχι μόνο...

Αρέσει σε %d bloggers: