Από το 2014 οι «έξυπνοι» μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος


Νέες Τεχνολογίες
RISING CITIES
Η υπογραφή της απόφασης για τους «έξυπνους» μετρητές, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και χαρακτηρίζεται ως στρατηγική επένδυση, για την υλοποίηση της οποίας μπορούν να αξιοποιηθούν πιστώσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση ψηφιακών – «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικού στους καταναλωτές χαμηλής τάσης, οριστικοποίησε το υπουργείο ΠΕΚΑ, με έκδοση σχετικής απόφασης από τον αρμόδιο υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η αντικατάσταση των αναλογικών μετρητών με ψηφιακούς, θα αρχίσει το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου 2014. Μέχρι την 30 Ιουνίου 2017 θα έχει αντικατασταθεί το 40% του συνόλου των υφιστάμενων μετρητών και μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2020 του 80%.

Το πρόγραμμα, θα εκτελέσει ο Διαχειριστής του Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) και αφορά αντικατάσταση περίπου 5,6 εκατομμύρια μετρητών.

Η εκκίνηση θα γίνει με την υλοποίηση πιλοτικού έργου για περίπου 100.000 μετρητές, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2015.

Τα συμπεράσματα που θα αντληθούν από το πιλοτικό έργο, θα ληφθούν υπ΄όψιν για τις λεπτομέρειες του συνολικού προγράμματος.

Όσο για το κόστος της αντικατάστασης, στο μεν πιλοτικό έργο έχει προβλεφθεί η ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Για το συνολικό πρόγραμμα, η ένταξή του στο επόμενο ΕΣΠΑ είναι υπό εξέτασιν, ενώ θα πρέπει να αξιολογηθούν και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από το πιλοτικό πρόγραμμα.

Η αντικατάσταση των σημερινών μετρητών με «έξυπνους», αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ήδη στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί για το πιλοτικό έργο, προβλέπεται ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του μετρητή του, ακόμη και εξ αποστάσεως, θα προσφέρονται πλήθος πληροφορίες στο διαχειριστή του δικτύου για προβλήματα ή βλάβες, ώστε να αντιμετωπίζονται σύντομα, ενώ θα δίνουν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εκκίνησης ή διακοπής της σύνδεσης ή και περιορισμού της ισχύος, ανάλογα με τη σύμβαση που έχει ο καταναλωτής με τον προμηθευτή του.

Επίσης, θα περιορίσουν τις κλοπές ηλεκτρικής ενέργειας και το κυριότερο θα μπορούν να μετρούν 3 ή 4 διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες κατανάλωσης. Το τελευταίο διευκολύνει την εφαρμογή περισσότερων τιμολογιακών χρεώσεων (σήμερα ισχύουν μόνο για καταναλώσεις ημέρας και νύχτας).

Η υπογραφή της απόφασης για τους «έξυπνους» μετρητές, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και χαρακτηρίζεται ως στρατηγική επένδυση, για την υλοποίηση της οποίας μπορούν να αξιοποιηθούν πιστώσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η προοπτική αλλαγής τόσο μεγάλου αριθμού μετρητών, έχει θέσει σε επιφυλακή προμηθευτές και κατασκευαστές σχετικού εξοπλισμού και στο διαγωνισμό αναμένεται να «κονταροχτυπηθούν» τα μεγαλύτερα «σπίτια».

Επίσης τον διαγωνισμό αναμένει και η ελβετική Landis and Gyr η οποία διαθέτει παραγωγική μονάδα στην Κόρινθο και έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση στην οικοδομή, καθώς είναι αυτή που μέχρι τώρα τροφοδοτούσε τη ΔΕΗ με μετρητές. Η επιχείρηση επιβιώνει εκτελώντας παραγγελίες κυρίως από το εξωτερικό.

Πηγή: euro2day.gr

Advertisements

Posted on 30/05/2013, in Τεχνολογία and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Vradino

ΦΙλοσοφήσεις, απόψεις, αναλύσεις...οι σκέψεις μας σε άρθρα!

Trakosioi's Blog

Με γλώσσα Δωρική

fakfukfon

e-zine

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Τους καιρούς της παγκόσμιας εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη.»

WordAds

High quality ads for WordPress

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

2013 ΜΑΡΑΘΩΝ

Η δημοκρατία καλεί ξανά μετά από 2500 χρόνια τα παιδιά της. Τους Έλληνες.

κ.α.π.α. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου - Since 5/8/2011 - © Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Νοθεία στο ψέμα

Λέμε την Αλήθεια - Κριτικάρουμε το ψέμα

JusticeForGreece

Action expresses priorities !

ΕΛΛΑΣ

Ανεξάρτητη ενημέρωση

Plateia Molaon

Το blog της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης Λακωνίας

enwmenoi

ολοι ενωμενοι

ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ

Νέα και Παράξενα-Σελίδες εναλλακτικής πληροφόρησης και ειδήσεων-alternative informations

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

Const4ntino's Free Zone

Ημερολόγιο σκέψεων και όχι μόνο...

Αρέσει σε %d bloggers: