Έλλη Στάη: «Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν η απόλυτη βλακεία»


Έλλη Στάη: «Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν η απόλυτη βλακεία»

 

 

Οργισμένη από το κλείσιμο της ΕΡΤ εμφανίζεται η Έλλη Στάη και με δηλώσεις της χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης ως «απόλυτη βλακεία, απόλυτη κουταμάρα».

 

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η γνωστή δημοσιογράφος αναφέρεται στα όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες στην ΕΡΤ και κρίνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα πριν ακόμη ερωτηθεί από τη δημοσιογράφο, διατυπώνει ευθέως τη γνώμη της…

 

«Αυτό το οποίο δημιούργησε όλη την ένταση του παρατεινόμενου σοκ και των αντιδράσεων δεν ήταν η απόφαση και η πρόθεση να γίνει εξυγίανση, αναδιάρθρωση με περικοπές. Ο κόσμος ήξερε ότι περικοπές προσωπικού θα υπάρξουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αυτό που μπορεί να σε τρελάνει είναι ο τρόπος που επιλέχτηκε για να γίνει κάτι τέτοιο, ο οποίος είχε τα εξής σημεία: το ένα ήταν ότι αποφασίστηκε να κλείσει ένας δημόσιος οργανισμός πετώντας σε έναν κουβά όλους τους εργαζομένους, καλούς, κακούς, νέους, μεγαλύτερους, όλους, συλλήβδην! Το δεύτερο ήταν ο τρόπος του ξαφνικού “μαύρου”. Δεν το περίμενα ούτε την ώρα που ήμασταν στον αέρα. Όταν άκουσα ότι θα διακοπεί το πρόγραμμα, φαντάστηκα το live πρόγραμμα. Δεν περίμενα ότι θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί σήμερα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη ή οπουδήποτε στον κόσμο, ότι θα κατεβάσει… μπαμ, ένα μαύρο! Και επίσης η υβριστικότατη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν μπορεί να απολύεις 2.500 ανθρώπους και να τους βρίζεις. Να μιλάς για διαφθορά, χωρίς να έχεις τουλάχιστον το συναίσθημα της αλληλεγγύης προς τον απολυόμενο. Ε, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα! Εδώ χαθήκανε όλα τα στοιχεία του ανθρώπινου λογικού και του ανθρώπινου θυμικού μαζί. Να σου πω και κάτι ακόμα τρελό, που όμως δεν το ξέραμε εκείνη την ώρα; Ότι δεν μπορεί να κάνεις αυτό που σου περιγράφω, χωρίς να έχεις σχέδιο για το τι θέλεις να κάνεις την άλλη μέρα ή σε έναν μήνα! Απορώ. Είναι αυτό που λένε «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι» ή ότι «η Ιστορία γράφεται και με απίστευτες βλακείες». Γιατί αν το δεις κι από μια άλλη πλευρά, μπορεί να πεις ότι ήτανε η απόλυτη βλακεία, η απόλυτη κουταμάρα».

 

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης:

 

Η άλλη πλευρά λέει ότι ήταν κίνηση που έδειξε δυναμισμό στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά του πρωθυπουργού.

Σου περιέγραψα τι έγινε, κατά τη δικιά μου γνώμη. Αν θες, θα το πω μια δυναμική βλακεία. Δυναμισμό είχε, αλλά αυτή είναι η δικιά μου αντίληψη. Και δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αυτό είναι το σωστό, όχι αυτό που επιχείρησαν να κάνουν.

 

Εκείνες τις στιγμές ο θυμός ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα;

Το απίστευτο σοκ. Δηλαδή, δεν προλαβαίνεις να συντάξεις σκέψεις, ούτε να αναπτυχθούν τα θυμικά συναισθήματα. Γίνεται ένα κουβάρι μέσα σου. Το ξέραμε από το πρωί ότι θα γίνει ανακοίνωση για το θέμα της ΕΡΤ. Δεν ξέραμε όμως αυτά τα απίστευτα, που σου έλεγα πριν. Όταν ανέβηκα το μεσημέρι στην ΕΡΤ, ήταν γεμάτο το κτίριο με πάρα πολύ κόσμο. Υπήρχε μια βουή, η βουή των ανθρώπων που πάνε κι έρχονται και μιλάνε μεταξύ τους κι αναρωτιούνται τι πρόκειται να γίνει. Εγώ προσωπικά είπα ότι πρέπει να βγάλουμε κεντρικό δελτίο, γιατί είναι δεδομένο ότι εμείς πρέπει να δείξουμε επαγγελματισμό. Επέμεινα πολύ σε αυτό και πράγματι όσο μπορέσαμε -ξέρεις, μαζεύοντας ανθρώπους από τους διαδρόμους, από το προαύλιο- καθίσαμε και φτιάξαμε ένα δελτίο με τα πέντε-έξι βασικά θέματα. Το κεντρικό ήταν βεβαίως αυτό το οποίο αναμέναμε, η ανακοίνωση για την ΕΡΤ. Και την ώρα που αυτή ήρθε, δεν σου κρύβω ότι όλοι είχαμε μείνει και κοιτάζαμε το κενό. Δεν το πιστεύαμε αυτό που ακούγαμε. Ακούστηκε ένα συλλήβδην «όλοι». Αυτό το «όλοι» ήταν καταλυτικό. Και ήταν καταλυτικό στο να υπάρξει συνοχή και συσπείρωση ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζονταν ή ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν είχαν την ίδια άποψη, ούτε για το πώς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, ούτε για το πώς την κάναμε τη δουλειά μας.

 

Ήταν το πιο δύσκολο δελτίο της καριέρας σου;

Καλά, εννοείται, δεν το συζητάμε. Δηλαδή, δεν μπορείς να φανταστείς ότι υπάρχει τέτοιο δύσκολο δελτίο, υπάρχουν άλλου τύπου δύσκολα. Όταν όμως η είδηση σε αφορά -και όχι μόνο εσένα προσωπικά-, αφορά όλους τους ανθρώπους με τους οποίους κάνετε αυτό το προϊόν – και όλους τους άλλους που είναι εκεί γύρω και είναι πολλοί και είναι χιλιάδες, ε, τρελαίνεσαι. Μιλάω για την ανακοίνωση και για το «μαύρο», έτσι; Δεν μιλάω για όλα τα άλλα. Δεν έχει κανείς αντίρρηση ότι είναι διογκωμένος ο δημόσιος τομέας, διογκωμένη η ΕΡΤ. Το πιστεύω αυτό. Δίκαιη κρίση ήθελε ο κόσμος και αυτό θέλει και όλη η κοινωνία σήμερα. Και όποιος πολιτικός δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα στοιχεία, συγγνώμη, αλλά δεν είναι πολιτικός. Φεύγοντας εκείνο το βράδυ από την ΕΡΤ, όπως γύρισα και είδα το κτίριο κατάφωτο, με φώτα σε όλους τους ορόφους και με τα Μουσικά Σύνολα που παίζανε, μου θύμισε τον «Τιτανικό»! Είχα την αίσθηση του απόλυτα όμοιου, λόγω του τεράστιου μεγέθους, του ξαφνικού σοκ και της ορχήστρας που συνέχιζε να παίζει…

 

Πιστεύεις ότι υπήρξαν ακραίες συνδικαλιστικές αντιδράσεις;

Σε αυτή την περίοδο των 10 ημερών, είδα να υπάρχουν αυτές που λογικά θα υπήρχαν. Από κει και πέρα, όμως, εγώ ήμουν απ’ αυτούς που διαφωνούσαν απόλυτα αυτά τα 2,5 χρόνια στο γενικό κατέβασμα του διακόπτη. Πάντα έλεγα ότι η κατάχρηση της απεργίας οδηγεί σε μια εικόνα που παραπέμπει σε αντιστοιχίες ανάλογες του κατεβάσματος του διακόπτη πριν από 10 μέρες. Η κατάχρηση ενός δικαιώματος το αποδυναμώνει. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να τοποθετήσουμε αυτά που διεκδικούμε με τη δουλειά μας ανοιχτή. Το πίστευα και το πιστεύω απόλυτα. Όπως πιστεύω ότι μπορούσε να αναδιαρθρωθεί η ΕΡΤ ανοιχτή και εν λειτουργία. Γνωρίζουμε όλοι ότι ο συνδικαλισμός γενικά στην Ελλάδα έχει υπερβεί εν πολλοίς τα εσκαμμένα κι έχει γίνει κράτος εν κράτει σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Εγώ δεν πιστεύω στον αυταρχισμό – δεν πιστεύω και στο αυταρχικό συνδικαλιστικό κίνημα. Γιατί πάρα πολλές αποφάσεις του συνδικαλισμού έχουν αυταρχισμό. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι παίρνονται αποφάσεις από 15 και 30 άτομα, και τις υλοποιούν χιλιάδες, οι οποίοι κατά το μάλλον ή ήττον δεν συμφωνούν. Λοιπόν, εγώ είμαι αντίθετη σε αυτό, απόλυτα.

 

Πάμε τώρα στις λίστες με τους απίστευτα υψηλούς μισθούς της διετίας 2008-2009;

Τι να πω, γι’ αυτή την περίοδο των τρελών μισθών; Εγώ δεν ήμουν, είμαι 2,5 χρόνια στην ΕΡΤ, αλλά τα θυμάμαι. Ηταν περίοδος στην οποία είχε αποφασιστεί η ΕΡΤ να λειτουργήσει με κριτήρια ιδιωτικού τομέα κι έτσι είχαν δοθεί αφειδώς χρήματα και είχε τροποποιηθεί και το πρόγραμμα ώστε να μοιάζει με το πρόγραμμα του ιδιωτικού τομέα. Είχε γίνει εμπορικό, υπήρχαν διάφορα μεσημεριανά και ντιριντάχτα και τα λοιπά. Διαφωνώ απολύτως. Καταρχήν, με τη λογική ότι η ΕΡΤ έπρεπε να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα στο περιεχόμενο. Να τον ανταγωνιστεί στην απόδοση, στα ratings, με τον τρόπο όμως τον δικό της. Είναι τελείως διαφορετικό το θέμα «δημόσια ραδιοτηλεόραση». Δεν ήξερα τι λεφτά δίνανε, τα έμαθα, κι ομολογώ ότι πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Αλλά ας λογοδοτήσουν αυτοί που το έκαναν. Τώρα μιλάμε για τις σπατάλες που έγιναν στον δημόσιο τομέα γενικώς. Εκεί όμως έγιναν υπερβολικές. Δεν ξέρω άλλο κομμάτι του δημόσιου τομέα να αμείβει εργαζομένους με 30.000, 40.000 ή 50.000 ευρώ μηνιαίως. Ας λογοδοτήσουν όμως συγκεκριμένοι άνθρωποι.

 

Πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει αυτό;

Κοίταξε να δεις, οι διοικήσεις που πήραν αυτές τις αποφάσεις, αν υπάρχει τρόπος, ας κληθούν να λογοδοτήσουν. Δεν ξέρω τον νόμιμο τρόπο. Οι εργαζόμενοι που αμείφθηκαν δεν νομίζω ότι έχουν καμιά ευθύνη. Τους είπαν θα παίρνετε τόσα, τα πήρανε.

Advertisements

Posted on 26/06/2013, in Media. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Vradino

ΦΙλοσοφήσεις, απόψεις, αναλύσεις...οι σκέψεις μας σε άρθρα!

Trakosioi's Blog

Με γλώσσα Δωρική

fakfukfon

e-zine

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Τους καιρούς της παγκόσμιας εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη.»

WordAds

High quality ads for WordPress

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

2013 ΜΑΡΑΘΩΝ

Η δημοκρατία καλεί ξανά μετά από 2500 χρόνια τα παιδιά της. Τους Έλληνες.

κ.α.π.α. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου - Since 5/8/2011 - © Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Νοθεία στο ψέμα

Λέμε την Αλήθεια - Κριτικάρουμε το ψέμα

JusticeForGreece

Action expresses priorities !

ΕΛΛΑΣ

Ανεξάρτητη ενημέρωση

Plateia Molaon

Το blog της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης Λακωνίας

enwmenoi

ολοι ενωμενοι

ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ

Νέα και Παράξενα-Σελίδες εναλλακτικής πληροφόρησης και ειδήσεων-alternative informations

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

Const4ntino's Free Zone

Ημερολόγιο σκέψεων και όχι μόνο...

Αρέσει σε %d bloggers: