ΠΡΟΔOΤΕΣ ;


Πρόσωπα που η μοίρα , οι επιλογές τους και η ιστορία .τους έπαιξε ένα άσχημο ρόλο . Τον τίτλο του προδότη , αποστάτη κλπ.

Ηρόστρατος

– O Κροίσος υπήρξε ο τελευταίος βασιλέας της Λυδίας, ενός τμήματος της Μικράς Ασίας. Ήταν περίφημος για τα πολλά πλούτη του και το 560 π.Χ. πρόσταξε να οικοδομήσουν ένα μεγαλοπρεπή ναό στην Έφεσο. Ο Κροίσος αποφάσισε να χτίσει το ναό προς τιμή της Άρτεμης, της μεγάλης θεάς της Σελήνης και προστάτριας των άγριων ζώων και των κοριτσιών. Ο ναός οικοδομήθηκε από ασβεστόλιθο και μάρμαρο, υλικά που μεταφέρθηκαν από τους γειτονικούς λόφους. Στο μέσο του ναού βρισκόταν το άγαλμα της Άρτεμης. Ο ναός υπήρξε από τους μεγαλύτερους του κλασικού κόσμου, πολύ μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα που οικοδομήθηκε αργότερα στην Αθήνα. Η βάση των θεμελίων του είχε μήκος 131 μέτρα και πλάτος 79.

– Διακόσια χρόνια αργότερα, το 356 π.Χ. ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά. Τη φωτιά την έβαλε κάποιος Ηρόστρατος που θέλησε με τον τρόπο αυτό να γίνει διάσημος . Για να τον θυμούνται οι μεταγενέστεροι , όπως είπε (ισχυρίσθηκε ότι με την πράξη του αυτή φιλοδοξούσε να κερδίσει την αθανασία). Ένας από αυτούς ήταν κι ο Θερβάντες που βάζει τον Δον Κιχώτη ν’ αφηγηθεί στον Σάντσο Πάντσα την ιστορία της πυρπόλησης του ναού. Tην ίδια νύχτα όμως γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο θρύλος θέλει την Άρτεμη, αυτή την βραδιά να βρίσκεται βοηθός στην γέννα της Ολυμπιάδος στην Πέλλα της Μακεδονίας. Ο ιστορικός Θεόπομπος κράτησε τον Ηρόστρατο στην Ιστορία παρά την απαγόρευση του ονόματός του από τους Εφεσίους . Αργότερα ο Αλέξανδρος επισκέφθηκε την Έφεσο και πρόσταξε να οικοδομηθεί και πάλι ο ναός στην ίδια θέση .

Αλκιβιάδης

– Οι σύγχρονοι ιστορικοί και βιογράφοι του, τηρούν εν γένει στάση αρνητική απέναντί του, και αναίτια μοιάζει να υποτιμούν τα εκπληκτικά του επιτεύγματα .
– Ο λόγος πρέπει να αναζητηθεί στην παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων αλλά και στην πλήρη διαστρέβλωση και λανθασμένη εκτίμηση της σχέσης του με τον Σωκράτη.
– Έγινε πρόξενος της Σπάρτης στην Αθήνα, και έχοντας την ιδιαίτερη εκτίμηση των Σπαρτιατών, επίμονα προσπάθησε να συμφιλιώσει τις δύο πόλεις. Πίστευε ότι η σύγκρουση των Ελλήνων με τους Πέρσες ήταν αναπόφευκτη και ότι η ολοκληρωτική νίκη θα ερχόταν μόνο με σύμπραξη του στρατού της Σπάρτης με το ναυτικό της Αθήνας.
– Ο Αλκιβιάδης ηγήθηκε στρατού ή στόλου σε πάνω από τριακόσιες μάχες στη ζωή του, πολεμώντας μέχρι και τρεις φορές την ίδια ημέρα. Ενώ είχε εκστρατεύσει στη Σικελία και κατακτούσε ή προσαρτούσε τη μια πόλη μετά την άλλη στη συμμαχία της Αθήνας, οι μηχανορραφίες άχρηστων πολιτικών πίσω στην Αθήνα προσπάθησαν να τον εξοντώσουν με ψεύτικες κατηγορίες. Έχοντας με το μέρος τους τους γηραιότερους που είχαν μείνει πίσω και δεν ήθελαν την εκστρατεία, πέτυχαν τη καταδίκη του. Ο Αλκιβιάδης αναγκάστηκε να καταφύγει στη Σπάρτη για να μην τον σκοτώσουν, και η εκστρατεία στη Σικελία είχε τραγικό τέλος για τους Αθηναίους.
– Στη Σπάρτη ασπάστηκε το σκληραγωγημένο Λακωνικό τρόπο ζωής και σύντομα έγινε το ίνδαλμα της νεολαίας. Του ανατέθηκε η στρατιά της Μικράς Ασίας και ο Αλκιβιάδης απελευθέρωσε εκεί τις ελληνικές πόλεις από τους Πέρσες.
– Στο κεφάλαιο 74 των «Σικελικών» του ο Θουκυδίδης αναφέρει: «Αλλά το στράτευμα των Αθηναίων από τη Κατάνη έπλευσε αμέσως για τη Μεσσήνη, με την προσδοκία ότι θα προδοθεί σ’ αυτούς από μέσα. Ομως οι συνεννοήσεις για την προδοσία δεν έφεραν αποτέλεσμα. Γιατί ο Αλκιβιάδης, όταν εγκατέλειψε την αρχηγία, προσκαλεσμένος πλέον να γυρίσει στην πατρίδα, επειδή γνώριζε ότι θα γίνει εξόριστος, είχε καταγγείλλει τις συνεννοήσεις για την προδοσία στους φίλους των Συρακουσίων στη Μεσσήνη, αφού ήξερε καλά τι σκόπευαν να κάμουν οι Αθηναίοι».

Πήλιος Γούσης

– Ο Πήλιος Γούσης ήταν ο άνθρωπος που το 1803 οδήγησε τον Αλή Πασά να κυκλώσει τους αδούλωτους Σουλιώτες.
–  Να, τι γράφει η Ιστορία του Ελληνικού Εθνους: «Με τη βοήθεια ενός Σουλιώτη προδότη, του Πήλιου Γούση, ο Αλής κατέλαβε τη στρατηγική θέση του χωριού Αβαρίκο και κύκλωσε τους Σουλιώτες. Μερικοί τότε κατέφυγαν στο λόφο του Κούγκι, όπου βρίσκονταν πολλά γυναικόπαιδα από την αρχή της πολιορκίας. Από τις οχυρές αυτές θέσεις οι πολιορκημένοι απέκρουσαν με σθένος τις επιθέσεις των Αλβανών. Στο λόφο του Κούγκι είχε κατασκευάσει ο θρυλικός μοναχός Σαμουήλ ένα μικρό φρούριο, απ’ όπου αμύνονταν οι 400 περίπου υπερασπιστές του λόφου, ενώ η περισσότερο απόκρημνη Μπίρα αποτελούσε οχυρό απόρθητο για τους επιτιθέμενους».
– Η έκβαση του αποκλεισμού αυτού είναι επίσης γνωστή. Ο Σαμουήλ αναγκάστηκε να πυρπολήσει το κάστρο και να σκοτωθούν όλοι όσοι ήταν κλεισμένοι εκεί για να μην πέσουν σκλάβοι στα χέρια του Πασά. Ακολούθησε για το ίδιο ιδανικό ο χορός του Ζαλόγγου.

– Η έκβαση του αποκλεισμού αυτού είναι επίσης γνωστή. Ο Σαμουήλ αναγκάστηκε να πυρπολήσει το κάστρο και να σκοτωθούν όλοι όσοι ήταν κλεισμένοι εκεί για να μην πέσουν σκλάβοι στα χέρια του Πασά. Ακολούθησε για το ίδιο ιδανικό ο χορός του Ζαλόγγου. «>

Αρτέμης Μάτσας

– Στα περισσότερα από τα «πολεμικά» ή «κατοχικά» αυτά δράματα, σκηνοθετημένα συχνά απο σημαντικούς σκηνοθέτες (π.χ. Σακελλάριος), πρωταγωνιστούν σταρ της εποχής (Λαμπέτη, Βόγλης, Αλεξανδράκης, Καλλέργης κ.ά.), ενώ κάποιοι τυποποιούνται με επιτυχία σε συγκεκριμένους ρόλους, όπως ο Αρτέμης Μάτσας στο ρόλο του κακού δοσίλογου .
– Ο Αρτέμης Μάτσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930 και σπούδασε στη σχολή του Ωδείου Αθηνών. Κινηματογραφικός και καλλιτεχνικός συντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά, άσκησε το επάγγελμα του ηθοποιού από το 1949. Στον ελληνικό κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Αρραβωνιάσματα» της Μαρίας Πλυτά, ενώ έπαιξε σε πολλές ελληνικές ταινίες και σε ξένες παραγωγές μεταξύ των οποίων »Το νησί των γενναίων», »Ποτέ την Κυριακή», »Μπουμπουλίνα».

Xατζηκατβίας

– Ως έδρα ακριτικού θέματος της μεγαλώνυμης βυζαντινής αυτοκρατορίας,  η Bέροια ήταν πόλη – κάστρο με μεγάλη σημασία για την επιβίωση του απειλούμενου από όλες τις μεριές κράτους που ο ηγέτης του έφερε το βαρύ όνομα του βασιλέως των Pωμαίων.
–  Πάνω από σαράντα ή εξήντα χρόνια η Bέροια ήταν το μήλο της έριδας των νόμιμων κληρονόμων της, των Bυζαντινών και των σφετεριστών της, των Tουρκων, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η πρώτη βέβαιη άλωσή της έγινε γύρω στα 1386 .
– Eκεινον τον καιρό η Bέργια ήταν κάστρο άπαρτο. Eίχε γύρω γύρω τείχη ψηλά και πλατιά, δυο αμάξια μπορούσαν να περάσουν στη σειρά. Tο κάστρο της Bέργιας είχε τέσσερις πόρτες. Tα κλειδιά από τις πόρτες του κάστρου τα φύλαγαν οι ξυλοφόροι. Aυτοι άνοιγαν τις πόρτες το πρωί, όταν πήγαιναν στο βουνό για ξύλα και αυτοί τις έκλειναν το βράδυ, όταν γύριζαν στα σπίτια τους. Eτσι η Bέργια ήταν καλά ασφαλισμένη. Ο Xατζηκατβίας ήταν ένας ξυλοφόρος. Aυτός ο αντίχριστος έδωσε στους Tούρκους τα κλειδιά της πόρτας που ήταν κοντά στην Παναγιά την Kυριώτισσα. Oι Tούρκοι πλησίασαν στη Bέργια από ένα μονοπάτι που ύστερα το έλεγαν Γιολά Γκελντί και κατέλαβαν την Bέργια.

Μορντεχάϊ Βανούνου

– Ακριβώς 18 χρόνια μετά από την φυλάκισή του και χωρίς να του έχει χαριστεί ούτε μια μέρα (!) από την 18ετή κάθειρξή του, βγήκε από τις ισραηλινές φυλακές, και την απομόνωση, ο «προδότης» και «κατάσκοπος» Μορντεχάϊ Βανούνου.
– Ο ισραηλινός πυρηνικός επιστήμονας Μορντεχάϊ Βανούνου, είχε φυλακισθεί πριν από 18 χρόνια γιατί αποκάλυψε σε Αμερικανική εφημερίδα ότι το Ισραήλ διατηρούσε κρυφό πυρηνικό οπλοστάσιο. Πεπεισμένος απόλυτα ότι το χρέος του απέναντι στην ανθρωπότητα, υπερτερούσε αυτού της πατρίδας του, προχώρησε στην διοχέτευση πληροφοριών υψίστης στρατηγικής σημασίας όπως πιστεύουν οι Ισραηλινές Αρχές.
– Η πράξη αυτή του στοίχισε 18 χρόνια φυλακή κι αυτές τις μέρες αποφυλακίσθηκε με ταπεινωτικούς όρους για την παραπέρα ζωή του, αφού του απαγορεύτηκε μεταξύ των άλλων και η έξοδος από την χώρα του. Ο ίδιος εδώ και χρόνια με επιστολές του περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την ζωή του μέσα στην φυλακή. “Αγαπούσα τόσο την ελευθερία”, “Ο άνθρωπος όμως είναι ένα ζώο που μαθαίνει να επιβιώνει”, “δεν κατάφεραν να με τρελάνουν” έγραφε στις επιστολές του.

– Ο ισραηλινός πυρηνικός επιστήμονας Μορντεχάϊ Βανούνου, είχε φυλακισθεί πριν από 18 χρόνια γιατί αποκάλυψε σε Αμερικανική εφημερίδα ότι το Ισραήλ διατηρούσε κρυφό πυρηνικό οπλοστάσιο. Πεπεισμένος απόλυτα ότι το χρέος του απέναντι στην ανθρωπότητα, υπερτερούσε αυτού της πατρίδας του, προχώρησε στην διοχέτευση πληροφοριών υψίστης στρατηγικής σημασίας όπως πιστεύουν οι Ισραηλινές Αρχές.
– Η πράξη αυτή του στοίχισε 18 χρόνια φυλακή κι αυτές τις μέρες αποφυλακίσθηκε με ταπεινωτικούς όρους για την παραπέρα ζωή του, αφού του απαγορεύτηκε μεταξύ των άλλων και η έξοδος από την χώρα του. Ο ίδιος εδώ και χρόνια με επιστολές του περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την ζωή του μέσα στην φυλακή. “Αγαπούσα τόσο την ελευθερία”, “Ο άνθρωπος όμως είναι ένα ζώο που μαθαίνει να επιβιώνει”, “δεν κατάφεραν να με τρελάνουν” έγραφε στις επιστολές του.

Κουίσλινγκ

– Η Νορβηγία παρέμεινε ουδέτερη κατά τον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ελπίζοντας σε μια οικονομική και κοινωνική καλυτέρευση, οδηγούμενη από το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Το 1940, παρόλο που είχε διακηρύξει την ουδετερότητά της, εισέβαλαν οι Γερμανοί σχηματίζοντας μια κυβέρνηση (1/2/1943) ανδρείκελο με επικεφαλής τον Κουίσλινγκ (Στη Νορβηγία, η Εθνική Ένωση του Κουίσλινγκ χαρακτηριζόταν από πολύ περιορισμένη εκλογική απήχηση)
-Κουίσλινγκ = Λέξη που έμεινε από τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και είναι το επίθετο του προδότη Νορβηγού πρωθυπουργού της εποχής εκείνης . Έτσι , όποιος προδίδει και μάλιστα την πατρίδα του , επικράτησε να λέγεται » Κουίσλινγκ «.

Μπάγεβιτς Ντούσαν

– Ο «Πρίγκηπας του Νερέτβα» γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στη Βελέζ Μόσταρ και στην ΑΕΚ, ενώ στο απόγειο της καριέρας του έφτασε με την εθνική Γιουγκοσλαβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Φόρεσε 37 φορές τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του και πέτυχε 29 γκολ.

-Ο κ. Μπάγεβιτς ήταν προπονητής της ΑΕΚ κατά την περίοδο 1988-1996. Όλα αυτά τα χρόνια είχε επιδείξει εξαιρετικό έργο και απολάμβανε της αγάπης και της ασυλείας του κόσμου. Ήταν αδιανόητο να κατηγορηθεί ποτέ και για τίποτε ο κ. Μπάγεβιτς, ακόμα και στις περιπτώσεις που ήταν εμφανές ότι είχε από μεγάλη ως απόλυτη ευθύνη.Ο κ. Μπάγεβιτς με την σειρά του, είχε εκφραστεί κατά καιρούς για την ΑΕΚ, με λόγια που ξεπερνούν κατά πολύ τις απαιτήσεις των φιλάθλων. «Η Φιλαδέλφεια είναι το άλλο μου σπίτι», «Τώρα που μου κάψανε το σπίτι καταλαβαίνω τον πόνο που πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι -οι Μικρασιάτες δηλαδή πρόσφυγες που στηρίζουν την ΑΕΚ» κλπ.

– Στο τέλος της σαιζόν δήλωσε λοιπόν ότι αποχωρεί από την ΑΕΚ αφήνοντας έκπληκτους όλους τους οπαδούς της ΑΕΚ. Αμέσως οι ΑΕΚτζήδες οργάνωσαν συλλαλητήριο συμπαράστασης στον κ. Μπάγεβιτς, και καταδίκης του κ. Τροχανά, τον οποιόν πίεζαν ασφυκτικά να πουλήσει την ΑΕΚ και να φύγει για το καλό της ομάδος. Και τότε έγινε η ανατροπή. Ο ίδιος ο κ. Μπάγεβιτς παρουσιάστηκε στον κ.Τροχανά και δήλωσε : «Από το Φεβρουάριο είχα δώσει το Λόγο της Τιμής μου στον κ. Κόκκαλη ό,τι την επόμενη περίοδο θα βρίσκομαι στον Ολυμπιακό!». Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στον Λαό της ΑΕΚ που μέχρι εκείνη τη μέρα έπινε νερό στο όνομα του Σερβοέλληνα τεχνικού. Το σοκ, σε συνδυασμό και την αηδία και την απογοήτευση μετέτρεψε την λατρεία στο πρόσωπο του κ. Μπάγεβιτς, σε μίσος και απέχθεια.

Το όνομα του, στην συνείδηση του λαού της ΑΕΚ έγινε ισοδύναμο της προδοσίας.

Ορισμένοι ρομαντικοί ακόμα με το ποδόσφαιρο δεν το έχουν πάρει χαμπάρι ότι έγινε επαγγελματικό ….

-Ο κ. Μπάγεβιτς ήταν προπονητής της ΑΕΚ κατά την περίοδο 1988-1996. Όλα αυτά τα χρόνια είχε επιδείξει εξαιρετικό έργο και απολάμβανε της αγάπης και της ασυλείας του κόσμου. Ήταν αδιανόητο να κατηγορηθεί ποτέ και για τίποτε ο κ. Μπάγεβιτς, ακόμα και στις περιπτώσεις που ήταν εμφανές ότι είχε από μεγάλη ως απόλυτη ευθύνη.Ο κ. Μπάγεβιτς με την σειρά του, είχε εκφραστεί κατά καιρούς για την ΑΕΚ, με λόγια που ξεπερνούν κατά πολύ τις απαιτήσεις των φιλάθλων. «Η Φιλαδέλφεια είναι το άλλο μου σπίτι», «Τώρα που μου κάψανε το σπίτι καταλαβαίνω τον πόνο που πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι -οι Μικρασιάτες δηλαδή πρόσφυγες που στηρίζουν την ΑΕΚ» κλπ.
– Στο τέλος της σαιζόν δήλωσε λοιπόν ότι αποχωρεί από την ΑΕΚ αφήνοντας έκπληκτους όλους τους οπαδούς της ΑΕΚ. Αμέσως οι ΑΕΚτζήδες οργάνωσαν συλλαλητήριο συμπαράστασης στον κ. Μπάγεβιτς, και καταδίκης του κ. Τροχανά, τον οποιόν πίεζαν ασφυκτικά να πουλήσει την ΑΕΚ και να φύγει για το καλό της ομάδος. Και τότε έγινε η ανατροπή. Ο ίδιος ο κ. Μπάγεβιτς παρουσιάστηκε στον κ.Τροχανά και δήλωσε : «Από το Φεβρουάριο είχα δώσει το Λόγο της Τιμής μου στον κ. Κόκκαλη ό,τι την επόμενη περίοδο θα βρίσκομαι στον Ολυμπιακό!». Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στον Λαό της ΑΕΚ που μέχρι εκείνη τη μέρα έπινε νερό στο όνομα του Σερβοέλληνα τεχνικού. Το σοκ, σε συνδυασμό και την αηδία και την απογοήτευση μετέτρεψε την λατρεία στο πρόσωπο του κ. Μπάγεβιτς, σε μίσος και απέχθεια. Το όνομα του, στην συνείδηση του λαού της ΑΕΚ έγινε ισοδύναμο της προδοσίας.

Σαμαράς Αντώνης

 

– Ο πρώην ιδρυτής και πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Άμχερστ και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως μέλος της Νέας Δημοκρατίας.
– Από το 1977 έως το 1993 εκλεγόταν βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας του Τζανή Τζαννετάκη. Την περίοδο 1990-1992, ως υπουργός Εξωτερικών, χειρίστηκε τη διευθέτηση των σχέσεων της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), αλλά διεφώνησε με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και απεπέμφθη από την κυβέρνηση.
–  Εξι μήνες μετά την αποπομπή του, στις 21 Οκτωβρίου 1992, παραιτήθηκε από βουλευτής. Στις 30 Ιουνίου 1993, ίδρυσε το νέο πολιτικό φορέα «Πολιτική Ανοιξη» (ΠΟΛΑΝ), και το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους, προέτρεψε τους προσκείμενους σε αυτόν βουλευτές της ΝΔ να ανεξαρτητοποιηθούν, προκαλώντας την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τη διεξαγωγή εκλογών.
– Τελικά … επιστρέφει στην ΝΔ ως Ευρωβουλευτής . Και αυτόν θα τον κρίνει η Ιστορία ….

– Τελικά … επιστρέφει στην ΝΔ ως Ευρωβουλευτής . Και αυτόν θα τον κρίνει η Ιστορία …. «>

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

 

– Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1918 στα Χανιά της Κρήτης. Είναι παντρεμένος με την Μαρίκα Γιαννούκου, με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά.Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση κατά των κατακτητών ως κατακτητών ως ηγετικό στέλεχος της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης.

– Μετά τον πόλεμο εισήλθε στην πολιτική. Εξελέγη βουλευτής Χανίων με το Κόμμα των Φιλελευθέρων για πρώτη φορά το 1946 και με τη σημαία του ίδιου κόμματος από το 1950 έως το 1958. Το 1961 προσχώρησε στην Ενωση Κέντρου που μόλις είχαν ιδρύσει ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Σοφοκλής Βενιζέλος. Με την Ενωση Κέντρου εξελέγη βουλευτής το 1961 και το 1963. Υπουργοποιήθηκε πολλές φορές στις κυβερνήσεις του Πλαστήρα, του Σοφοκλή Βενιζέλου και του Γεωργίου Παπανδρέου. Παράλληλα πρωταγωνίστησε στις εσωκομματικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις της Ένωσης Κέντρου.

 

– Διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στα «Ιουλιανά» του 1965, δηλαδή την απομάκρυνση του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου από τον βασιλιά Κωνσταντίνο και την αποχώρηση βουλευτών από την Ένωση Κέντρου που ακολούθησε, τη γνωστή «αποστασία». Συμμετείχε στις αλλεπάλληλες κυβερνήσεις των «αποστατών».

– Αποφυλακίστηκε με τη μεταπολίτευση και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα. Το 1977 εκλέγεται Βουλευτής, επικεφαλής του μικρού κεντρώου κόμματος των Νεοφιλελεύθερων. Την Άνοιξη του 1978 προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το Υπουργείο Συντονισμού στην κρίσιμη περίοδο της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ορκίστηκε Πρωθυπουργός της Ελλάδος στις 11 Απριλίου του 1990 μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας .

– Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έθεσε σε εφαρμογή ένα δυναμικό πρόγραμμα απελευθέρωσης της οικονομίας από διοικητικούς περιορισμούς και κυβερνητικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με έντονη προσπάθεια δημοσιονομικής πειθαρχίας και ιδιωτικοποίησης των υπό δημόσιο έλεγχο οργανισμών και επιχειρήσεων .

– Η θαρραλέα πρόθεση του για ορισμένες γενναίες αλλαγές ενόχλησε το «καταστημένο» … και με μοχλό τα εχθρικά Μ.Μ.Ε και την «ύποπτη» αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά από την ΝΔ οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 και την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας . Η ιστορία θα δείξει κατά πόσο ικανός και διορατικός Πολιτικός ήταν ….

 – Αποφυλακίστηκε με τη μεταπολίτευση και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα. Το 1977 εκλέγεται Βουλευτής, επικεφαλής του μικρού κεντρώου κόμματος των Νεοφιλελεύθερων. Την Άνοιξη του 1978 προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το Υπουργείο Συντονισμού στην κρίσιμη περίοδο της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ορκίστηκε Πρωθυπουργός της Ελλάδος στις 11 Απριλίου του 1990 μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας .
– Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έθεσε σε εφαρμογή ένα δυναμικό πρόγραμμα απελευθέρωσης της οικονομίας από διοικητικούς περιορισμούς και κυβερνητικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με έντονη προσπάθεια δημοσιονομικής πειθαρχίας και ιδιωτικοποίησης των υπό δημόσιο έλεγχο οργανισμών και επιχειρήσεων .
– Η θαρραλέα πρόθεση του για ορισμένες γενναίες αλλαγές ενόχλησε το «καταστημένο» … και με μοχλό τα εχθρικά Μ.Μ.Ε και την «ύποπτη» αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά από την ΝΔ οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 και την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας . Η ιστορία θα δείξει κατά πόσο ικανός και διορατικός Πολιτικός ήταν ….

Ρονάλντο

 

Ο Ρονάλντο μπορεί να δηλώνει πως η Ίντερ παραμένει μία από τις μεγάλες του αγάπες, ωστόσο οι οπαδοί των «νερατζούρι» δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό. Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της ομάδας του Μιλάνο είχαν κρεμάσει ένα πανό το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ρονάλντο δεν σε θέλουμε ξανά στο Μιλάνο ως τουρίστα… Είσαι προδότης». Ο Ρονάλντο έφυγε από την Ίντερ στο τέλος της περιόδου 2001/2002 εξαιτίας των διαφωνιών του με τον τότε τεχνικό των «νερατζούρι», Έκτορ Ραούλ Κούπερ, ωστόσο οι οπαδοί της Ρεάλ πιστεύουν πως ο Βραζιλιάνος προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ρεάλ Μαδρίτης μόνο για τα χρήματα.

O «προδότης» για τους οπαδούς της Ιντερ.

Μπιλ Κλίντον ο άπιστος

– Το σεξουαλικό σκάνδαλο του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον με τη νεαρά ασκούμενη του Λευκού Οίκου Μόνικα Λιουίνσκι μονοπώλησε το ενδιαφέρον των αμερικανικών αλλά και ξένων ΜΜΕ τον Αύγουστο του 1998. Στις 6 Αυγούστου 1998, η Μόνικα Λιούινσκι καταθέτει ενώπιον δικαστηρίου ότι είχε σχέση με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον .Ήταν μερικές μέρες αργότερα, στις 17 του μηνός, όταν ο αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε δημοσίως ότι είχε πει σε όλους ψέματα όταν είχε αρνηθεί την «ανάρμοστη σχέση» με τη νεαρή ερωμένη του .
– Η ιλαροτραγωδία που παρέλυσε επί πολλούς μήνες το νομοθετικό έργο του Κογκρέσου και μείωσε εμφανέστατα το διεθνές κύρος του προέδρου Κλίντον τελείωσε. «Μια ιστορία δίχως ήρωες, δίχως ηθικό δίδαγμα και δίχως κάθαρση πήρε τέλος» συνόψισαν οι «Financial Times» χθες. Ο ίδιος ο πρόεδρος Κλίντον λίγο μετά την απαλλακτική ψήφο της Γερουσίας απευθύνθηκε από την τηλεόραση στους Αμερικανούς και τους προέτρεψε να ξεχάσουν την υπόθεση ­ ζήτησε να «αφιερώσουν και πάλι τον εαυτό τους στην υπηρεσία του έθνους» και να «οικοδομήσουμε όλοι μαζί το μέλλον μας». Μιλώντας από τον κήπο των ρόδων του Λευκού Οίκου, με εμφανή σημεία κόπωσης και κατακόκκινα μάτια, δήλωσε ότι «λυπάται βαθύτατα για ό,τι είπε και ό,τι έκανε» και δημιούργησε το σκάνδαλο.

 

Λουίς Φίγκο

– Ο Λουίς Φελίπε Μαδέιρα Καέιρο Φίγκο γεννιέται στις 4 Νοεμβρίου του 1972 στην Αλμάδα, προάστιο της Λισσαβόνας, από φτωχούς γονείς. Πρώτη ομάδα της ζωής του είναι η τοπική “Os Pastilhas”, όπου το ταλέντο του δεν αργεί να ξεχωρίσει. .Τη σεζόν 1995-96, ο Φίγκο υπογράφει συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα έναντι του ποσού των 2 εκατομμυρίων δολαρίων.
– Το καλοκαίρι του 2000, γίνεται η μεταγραφή της δεκαετίας .Ο τότε υποψήφιος για την προεδρία της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, υπόσχεται στους οπαδούς της Βασίλισσας, πως αν εκλεγεί πρόεδρος θα ντύσει στα λευκά το μεγάλο αστέρι της αιώνιας αντιπάλου, Μπαρτσελόνα. Τότε, όλοι θεωρούν τα λόγια του προεκλογικό τρικ. Λίγες ημέρες μετά ο Πέρεθ εκλέγεται πανηγυρικά πρόεδρος και ταυτόχρονα ανακοινώνει τη μεταγραφή του Φίγκο στη Ρεάλ, έναντι του ποσού – ρεκόρ για την εποχή – των 56 εκατομμυρίων δολαρίων.
– Ο ίδιος ο Φίγκο πάντως, κατηγορεί τον τότε αντιπρόεδρο της Μπαρτσελόνα Γκασπάρτ, λέγοντας, “η προσφορά που μου έκανε για να μείνω στην ομάδα ήταν ντροπιαστική. Από τη στιγμή που άκουσα τί σκόπευαν να μου προσφέρουν, είχα μόνο μία επιλογή”.Οι ισχυρισμοί του Φίγκο δεν πείθουν τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα και το μέχρι πριν λίγες μέρες ίνδαλμά τους, μετατρέπεται σε μισητό εχθρό. Του αποδίδουν το προσωνύμιο «Ιούδας» και ξηλώνουν τις αφίσες του από τους δρόμους και τους τοίχους των σπιτιών τους.    Από ήρωας, προδότης ….

Εφιάλτης – Θερμοπύλες 480 π.Χ

 

– Γιος του Ευρυδήμου. Πρόδωσε τους Ελληνες στη μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ) . Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Εφιάλτης πρότεινε στον Ξέρξη να οδηγήσει το στρατό του από ένα μονοπάτι στο στενό των Θερμοπυλών όπου οι 300 του Λεωνίδα αντιστέκονταν σθεναρά στις επιθέσεις των πολύ πιο ισχυρών Περσών.
– Ο Εφιάλτης,, ελπίζοντας μια γενναιόδωρη ανταμοιβή, ήρθε να πει στον βασιλιά (Ξέρξη) τα σχετικά με το μονοπάτι που οδηγούσε πάνω από τα βουνά στις Θερμοπύλες, προκαλώντας έτσι τον όλεθρο των Ελλήνων που κρατούσαν το πέρασμα. Αργότερα ο Εφιάλτης, από φόβο για τους Σπαρτιάτες, απέδρασε στη Θεσσαλία και στο διάστημα της απουσίας του, ορίστηκε αμοιβή για το κεφάλι του από τους Πυλαγόρες τους Αμφικτύονες που ήταν συγκεντρωμένοι στην Πυλαία. Λίγο καιρό αργότερα, επέστρεψε στην Αντίκυρα, όπου φονεύτηκε από τον Αθηνάδη τον Τραχίνιο. Αυτός δεν τον σκότωσε για την προδοσία του αλλά για έναν άλλο λόγο . Οι Σπαρτιάτες, πάντως, τον αντάμειψαν ανάλογα. Έτσι πέθανε αργότερα ο Εφιάλτης.

– Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ήταν ο Ονήτης, γιος του Φαναγόρα από την Κάρυστο κι ο Κορυδαλλός από την Αντίκυρα αυτοί που αποκάλυψαν στους Πέρσες το ορεινό μονοπάτι. Αυτό, πάντως, δεν είναι διόλου πειστικό, αφενός γιατί οι Αμφικτύονες, ασφαλώς μετά από επισταμένες έρευνες, όρισαν αμοιβή όχι για τον φόνο των δυο αυτών αλλά του Εφιάλτη του Τραχίνιου και, δεύτερον, γιατί ήταν αναμφίβολα η κατηγορία της προδοσίας αυτή που ώθησε τον Εφιάλτη να το σκάσει. Σίγουρα ο Ονήτης, μολονότι δεν ήταν από τη Μηλίδα, θα μπορούσε να ξέρει το μονοπάτι, αν είχε μείνει καιρό στην περιοχή. Όμως, ήταν ο Εφιάλτης και κανείς άλλος αυτός που έδειξε τον δρόμο στους Πέρσες.

asxetos.gr

Advertisements

Posted on 30/06/2013, in Κοινωνία and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Vradino

ΦΙλοσοφήσεις, απόψεις, αναλύσεις...οι σκέψεις μας σε άρθρα!

Trakosioi's Blog

Με γλώσσα Δωρική

fakfukfon

e-zine

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Τους καιρούς της παγκόσμιας εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη.»

WordAds

High quality ads for WordPress

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

2013 ΜΑΡΑΘΩΝ

Η δημοκρατία καλεί ξανά μετά από 2500 χρόνια τα παιδιά της. Τους Έλληνες.

κ.α.π.α. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου - Since 5/8/2011 - © Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Νοθεία στο ψέμα

Λέμε την Αλήθεια - Κριτικάρουμε το ψέμα

JusticeForGreece

Action expresses priorities !

ΕΛΛΑΣ

Ανεξάρτητη ενημέρωση

Plateia Molaon

Το blog της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης Λακωνίας

enwmenoi

ολοι ενωμενοι

ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ

Νέα και Παράξενα-Σελίδες εναλλακτικής πληροφόρησης και ειδήσεων-alternative informations

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

Const4ntino's Free Zone

Ημερολόγιο σκέψεων και όχι μόνο...

Αρέσει σε %d bloggers: