ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΚΑΛΑΓΚΟΣ «Οι άνθρωποι πρέπει να προσφέρουν με τα λίγα που έχουν»


Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΖΩΗ ΣΕ 9.000 ΠΑΙΔΙΑ!


AIG
Advertisement
«Η τελευταία φορά που ήρθα στη Θεσσαλονίκη ήταν πριν από δύο χρόνια. Χειρούργησα στο Διαβαλκανικό ένα περιστατικό με ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας. Ήταν αγοράκι. Ήμουν στην Ελβετία όταν έγινε η επαφή με τους γονείς. Τους έδωσα ραντεβού στη Θεσσαλονίκη και ύστερα από συνεννόηση με τον συνάδελφό μου στο Διαβαλκανικό, κάναμε την επέμβαση. Το παιδί σώθηκε και τώρα είναι μια χαρά».

Με τα λόγια αυτά, ο 53χρονος κορυφαίος έλληνας καρδιοχειρουργός από την Κωνσταντινούπολη, Αυξέντιος Καλαγκός, θυμάται και περιγράφει στη «ΜτΚ» την τελευταία επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε και πάλι στην πόλη μας, για μόλις ένα 24ωρο, αυτή τη φορά όχι για να χειρουργήσει αφιλοκερδώς κάποιο άρρωστο παιδί, αλλά για να παραβρεθεί στην εκδήλωση που διοργάνωσαν προς τιμήν του η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος – Καρδιάς – Αγγείων και η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών και την αιγίδα του ΥΜΑΘ και του υπουργείου Υγείας.

Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει δεν είναι τόσο το γεγονός ότι έχει μια λαμπρή σταδιοδρομία στον τομέα της καρδιοχειρουργικής κι ότι είναι διευθυντής στην καρδιοχειρουργική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Γενεύης HUG (Hopitaux Universitaires de Geneve), αλλά το γεγονός ότι τα τελευταία 14 χρόνια έχει χειρουργήσει δωρεάν 13.000 άπορα παιδιά ανά τον κόσμο. Μοναδική ανταμοιβή του το χαμόγελο αυτών των παιδιών. Άλλωστε, όπως ομολογεί ο ίδιος, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για έναν χειρουργό από το να βλέπει τους μικρούς ασθενείς που έχει χειρουργήσει να είναι καλά και να χαίρονται τη ζωή.
Κάθε χρόνο διανύει 300.000 μίλια ταξιδεύοντας σε χώρες του τρίτου κόσμου κι όχι μόνο. Γεωργία, Λίβανος, Μοζαμβίκη, Μαρόκο, Βιετνάμ, Μαδαγασκάρη, Αίγυπτος, Αλγερία, Ινδία, Σερβία, ακόμη και Κύπρος είναι μόνο μερικές από τις χώρες στις οποίες ο ίδιος και η ομάδα του έχουν χειρουργήσει χιλιάδες παιδιά.
«Στην Ελβετία όπου είναι η έδρα μου δεν με χρειάζονται όσο στις χώρες του τρίτου κόσμου. Αν φύγω από εδώ, θα με αντικαταστήσει κάποιος άλλος. Τα παιδιά, όμως, στις χώρες του τρίτου κόσμου μάς χρειάζονται. Εκεί δεν υπάρχουν προσωπικό, εξοπλισμός, υλικά», λεει στη «ΜτΚ» ο κ. Καλαγκός και εξηγεί ότι «ίσως είναι στη φύση μου να προσφέρω. Κάθε χρόνο χειρουργώ 500 – 600 περιστατικά. Δουλεύω 20 ώρες την ημέρα. Ελεύθερο χρόνο δεν έχω. Έχω θυσιάσει τη ζωή μου, την οικογένειά μου. Δεν μετανιώνω όμως».

Ανταμοιβή τα παιδικά χαμόγελα
Για τον ίδιο, η καλύτερη ανταμοιβή είναι τα χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών που χειρουργεί. Οι ιστορίες με τους μικρούς πρωταγωνιστές που έχει σώσει είναι πολλές και συγκινητικές. Ωστόσο, μία απ’ αυτές που δεν θα ξεχάσει ποτέ, είναι της μικρής Έλγκα.
«Ήταν στη Γεωργία πριν από 15 χρόνια. Τότε ήταν μόλις 7 ετών. Είχε καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Ήταν δύσκολο περιστατικό. Οι γονείς της πούλησαν τα πάντα, για να μπορέσουν να ταξιδέψουν και να έρθουν στην Τιφλίδα, στο ιατρικό κέντρο όπου χειρουργούσα. Τη χειρούργησα κι όλα πήγαν καλά», θυμάται ο κ. Καλαγκός και συνεχίζει: «πριν να φύγει από το ιατρικό κέντρο, η Έλγκα ήρθε να με βρει. Κρατούσε στα χέρια της ένα ξύλινο κουτί. Μου το δίνει και μου λέει: ‘είμαστε φτωχοί άνθρωποι. Δεν έχω κάτι μεγάλης αξίας να σας δώσω. Μόνο αυτό το κουτί, που το είχα στο δωμάτιό μου. Το ξέρω ότι δεν έχει μεγάλη αξία. Μόνο που έβαλα μέσα όλα τα φιλιά μου’».
Ο διάσημος και πολυβραβευμένος καρδιοχειρουργός συγκινήθηκε κι όπως ομολογεί «αυτό το κουτί το έχω πάνω στο γραφείο μου. Και κάθε μέρα, κάθε πρωί, πριν να ξεκινήσω την ημέρα μου, το κοιτάζω. Και θυμάμαι τα απλά λόγια αυτού του παιδιού, που ήθελε να εκφράσει όλη την ευγνωμοσύνη, όλη τη χαρά του. Αυτά έχουν σημασία στη ζωή. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για μένα».

«Ο μάγος της καρδιάς»
Ο Αυξέντιος Καλαγκός είναι κάτοχος της πατέντας «Kalangos Ring». Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό «δαχτυλίδι», που τοποθετείται στην παιδική καρδιά για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας και χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Επίσης, είναι ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους» (Coeurs pour tous) για τον τρίτο κόσμο, το οποίο συμπλήρωσε 14 χρόνια ζωής και δημιουργικής δράσης. Ήδη, σε 15 χώρες του κόσμου ο ίδιος και η ομάδα του έχουν ιδρύσει παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα, ενώ τώρα ξεκινάει ένα νέο φιλανθρωπικό σχέδιο στην Καμπούλ κι έπεται κι ένα στο Κιργιστάν, στην Κεντρική Ασία.
«Ο σκοπός του ιδρύματός μας δεν είναι μόνο να χειρουργεί παιδιά, αλλά και να εκπαιδεύονται όλοι οι γιατροί, καρδιοχειρουργοί, αναισθησιολόγοι, ακόμη και νοσηλεύτριες, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε οργανωμένα κέντρα σε κάθε χώρα», λέει ο κ. Καλαγκός και προσθέτει ότι «στη Γεωργία πάω 1-2 φορές το χρόνο, έχω εκπαιδευμένη ομάδα στο νοσοκομείο, η οποία χειρουργεί 250 περιστατικά το χρόνο. Στον Μαυρίκιο η ομάδα που εκπαιδεύτηκε στην κλινική μου στη Γενεύη χειρουργεί 500 περιστατικά κάθε χρόνο. Καλύπτουν έναν ολόκληρο ωκεανό, φέρνουν παιδιά από τη Μαδαγασκάρη κι άλλα νησιά. Μέχρι τώρα εκπαιδεύτηκαν 150 γιατροί και νοσηλεύτριες».

Για την κρίση
Ο ίδιος εκφράζει τη λύπη του για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και προσθέτει ότι ο κόσμος αγωνίζεται.
«Πρέπει ο ελληνικός λαός να βρει τις λύσεις. Τα θαύματα τα πιστεύω. Στην οικονομία, όμως, δεν υπάρχουν θαύματα. Με εργασία μπορούμε να βελτιώσουμε την οικονομική κατάσταση», υποστηρίζει ο κ. Καλαγκός.
Παράλληλα, αναφέρει ότι «πρέπει να έχεις μέσα σου τη διάθεση να προσφέρεις. Και πρέπει ο άνθρωπος να προσφέρει με τα λίγα που έχει. Ξέρετε, αυτοί που έχουν λίγα συνήθως προσφέρουν στους συνανθρώπους τους. Κι αυτοί που έχουν πολλά πρέπει να το σκεφτούν πρώτα, ώστε να μπορέσουν να δώσουν. Πρέπει να σπάσουμε αυτό τον εγωισμό, αυτή τη νοοτροπία, η οποία εμποδίζει την προσφορά προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία».
Άλλωστε, ο κορυφαίος καρδιοχειρουργός δεν ξεχνά ποτέ την Ελλάδα, την οποία αγαπά βαθιά και για την οποία είναι περήφανος.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ «Έτσι μεγάλωσα»
Όση ώρα μας μιλάει, τα μάτια του Αυξέντιου Καλαγκού λάμπουν, άλλοτε από ενθουσιασμό κι άλλοτε από συγκίνηση. Χαμογελάει, παθιάζεται, ελπίζει κι ονειρεύεται. Όταν τον ρωτάμε σε ποιον οφείλεται το τόσο αναπτυγμένο αίσθημα φιλανθρωπίας που έχει, απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη.
«Είχα έναν πατέρα φιλάνθρωπο. Γιατρός κι ο ίδιος, ήταν διευθυντής στο ιταλικό νοσοκομείο, στην Κωνσταντινούπολη. Όταν έχασα τη μητέρα μου, εκείνος τα παράτησε κι άνοιξε ιατρείο στο πατρικό μας, στον Άγιο Στέφανο. Δυο-τρεις ημέρες την εβδομάδα εξέταζε δωρεάν ασθενείς. Κι όχι μόνο τους εξέταζε δωρεάν, αλλά έδινε κι όλα τα λεφτά του στους ανθρώπους αυτούς, για να αγοράσουν φάρμακα. Είχα, λοιπόν, από μικρός αυτή τη θετική εικόνα φιλανθρωπίας. Σπάνιο πράγμα. Και μ’ αυτή τη νοοτροπία μεγάλωσα», λέει ο κ. Καλαγκός και συνεχίζει «θυμάμαι ότι ο κήπος του σπιτιού μας γέμιζε ασθενείς. Με την αδερφή μου δεν μπορούσαμε να βγούμε στον κήπο να παίξουμε. Δεν είχαμε χώρο. Θυμάμαι ότι ο πατέρας μού έλεγε: ‘να προσπαθήσεις να γίνεις κάποιος, που να προσφέρει στους άλλους’. Και το κράτησα».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Κωνσταντινουπολίτης
Ο Κωνσταντινουπολίτης Αυξέντιος Καλαγκός αποφοίτησε το 1984, σε ηλικία 23 ετών, από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, ειδικεύτηκε στη χειρουργική στο Λονδίνο κι αφιέρωσε επιπλέον πέντε χρόνια σπουδών, προκειμένου να αφοσιωθεί στην καρδιοχειρουργική παιδιών και νεογνών στο Παρίσι και τις ΗΠΑ. Στην πορεία του είχε την τύχη να έχει διάσημους δασκάλους, όπως ο Αλέν Καρπεντιέ και ο Μαγκντί Γιακούμπ.
«Η συμβουλή που μου έδωσαν οι δάσκαλοί μου και τη θυμάμαι πάντα είναι ότι μέσα στην ιατρική υπάρχει και η φιλανθρωπία. Δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις αυτά τα δύο», θυμάται ο κ. Καλαγκός και τονίζει ότι η δεύτερη συμβουλή τους ήταν ότι δεν αρκεί να ταξιδεύεις για να σώζεις ασθενείς, αλλά πρέπει να κάνεις κι έρευνα, προκειμένου να βελτιώνεις τη θεραπεία και τις τεχνικές που χρησιμοποιείς.

«Τιμά το λειτούργημά του»
Οικουμενικό Έλληνα, που τιμά το λειτούργημά του, χαρακτηρίζει τον Αυξέντιο Καλαγκό ο διευθυντής της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής ΑΠΘ στο «ΑΧΕΠΑ», αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης.
«Είναι πραγματικά γιατρός όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και των ψυχών. Είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να χειρουργεί παιδιά σε όλο τον κόσμο, ιδίως σε χώρες του τρίτου κόσμου, σε φτωχά παιδιά που αλλιώς δεν θα είχαν πρόσβαση σε τέτοιου υψηλού επιπέδου καρδιοχειρουργικές υπηρεσίες», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο κ. Αναστασιάδης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι στόχος της τιμητικής εκδήλωσης ήταν να περάσει το μήνυμα ότι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί και η ελπίδα υπάρχει.
«Δεν είναι μόνο οικονομικά τα ζητήματα που οφείλουν να απασχολούν τους Έλληνες. Οι Έλληνες πραγματικά μπορούμε, με το απόθεμα ψυχής που έχουμε, με το γονιδικακό υλικό που κουβαλάμε, να φτιάξουμε πράγματα που πραγματικά μας τιμούν και μας διαφημίζουν στα πέρατα της οικουμένης», επισημαίνει ο κ. Αναστασιάδης και προσθέτει ότι «συμβολισμοί, όπως η φιλανθρωπία, τα παιδιά, το ιατρικό λειτούργημα κι ο ελληνισμός μπορούν να βγουν από μια τέτοια εκδήλωση και να βοηθήσουν σαν μια ανάταση ψυχής στις μέρες μας ή σαν ένας οδηγός, τώρα που όλα κρίνονται κι όλα δοκιμάζονται. Νομίζω ότι ο Αυξέντιος Καλαγκός αποτελεί ένα παράδειγμα που μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει ως οδηγό».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Νίκος Ουζούνογλου δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενος που βραβεύτηκε στη Θεσσαλονίκη ένας Κωνσταντινουπολίτης, που έχει διαπρέψει διεθνώς.
«Ο Αυξέντιος Καλαγκός είναι Καππαδόκης. Έχει προσφέρει τεράστιο έργο. Κυρίως η προσφορά του είναι για τη νέα γενιά, για τα παιδιά, καθώς αυτό έχει τεράστια σημασία σήμερα. Νομίζω ότι το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι ότι ο ελληνισμός, παρά τις δυσκολίες που συναντά, πάντοτε αντεπεξέρχεται και πάντα βγαίνει νικητής», τονίζει ο κ. Ουζούνογλου.

makthes.gr

Advertisements

Posted on 21/07/2013, in Ελλάδα, Κοινωνία. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Vradino

ΦΙλοσοφήσεις, απόψεις, αναλύσεις...οι σκέψεις μας σε άρθρα!

Trakosioi's Blog

Με γλώσσα Δωρική

fakfukfon

e-zine

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Τους καιρούς της παγκόσμιας εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη.»

WordAds

High quality ads for WordPress

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

2013 ΜΑΡΑΘΩΝ

Η δημοκρατία καλεί ξανά μετά από 2500 χρόνια τα παιδιά της. Τους Έλληνες.

κ.α.π.α. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου - Since 5/8/2011 - © Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Νοθεία στο ψέμα

Λέμε την Αλήθεια - Κριτικάρουμε το ψέμα

JusticeForGreece

Action expresses priorities !

ΕΛΛΑΣ

Ανεξάρτητη ενημέρωση

Plateia Molaon

Το blog της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης Λακωνίας

enwmenoi

ολοι ενωμενοι

ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ

Νέα και Παράξενα-Σελίδες εναλλακτικής πληροφόρησης και ειδήσεων-alternative informations

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

Const4ntino's Free Zone

Ημερολόγιο σκέψεων και όχι μόνο...

Αρέσει σε %d bloggers: