ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Η ταφόπλακα του μνημονίου στους μικρομεσαίους


LOUKETOlarge

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας για την πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενδεικτικό των συνθηκών ασφυξίας που βιώνουν οι Έλληνες έμποροι είναι η βουτιά κατά 90% (!) στον τζίρο τους την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, η  κρίση στον χώρο των ΜμΕ αποτυπωμένη σε ποσοστά αποκαλύπτει την εξής εικόνα:

 

 

 

 

Το 60% των μικρότερων επιχειρήσεων δεν μπορεί να δανειστεί, οι απολύσεις φθάνουν και το 40%, ενώ η μείωση των μισθών αγγίζει το 42%. Όλα αυτά προκύπτουν από την εξαμηνιαία έκθεση οικονομικής συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας, με τα στοιχεία να αποτυπώνουν όλη την έκταση της κρίσης που έπληξε κυρίως επιχειρήσεις που θεωρούνται η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η μέση απασχόληση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας έχει μειωθεί κατά 25%, με τα χειρότερα ποσοστά στον κλάδο των κατασκευών, όπου η απώλεια θέσεων εργασίας ήταν 52%. Παράλληλα σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση των μισθών.

Συγκεκριμένα, ο μέσος ετήσιος μισθός μειώθηκε κατά 28% την προηγούμενη πενταετία (42% στις μικρές και 17% στις μεσαίες επιχειρήσεις), με τη μεγαλύτερη πτώση στις υπηρεσίες (κατά 47%) και τη μικρότερη στη βιομηχανία (κατά 11%). Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, εντονότερη πτώση κύκλου εργασιών έχει δεχθεί ο κλάδος εμπορίας αυτοκινήτων (71% κατά την περίοδο 2007-2012) και ο κλάδος κατασκευών (70% κατά την αντίστοιχη περίοδο).

Υπό αυτές τις συνθήκες, η παραγωγικότητα έχει περιοριστεί κατά 12% την προηγούμενη πενταετία, με τη μεγαλύτερη πτώση στο εμπόριο (κατά 18%) και μικρή άνοδο στη βιομηχανία (κατά 3%) κυρίως λόγω εξωστρέφεια Σε ό,τι αφορά τον τζίρο, σωρευτικά την τελευταία πενταετία έχει συρρικνωθεί κατά 50%, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις έφτασε ακόμα και το 90%.

Παράλληλα, η πλειονότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων εμφανίζονται εντελώς αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό (ήτοι το 60%), καθώς οι αιτήσεις που υποβάλλουν στις τράπεζες για άντληση ρευστού, απορρίπτονται. Συγκεκριμένα, το 30% του συνόλου των ΜμΕ απάντησε ότι είναι αποκλεισμένο από τον τραπεζικό δανεισμό, το 41% ότι δεν χρειάστηκε να καταφύγει σε δανεισμό από κάποια τράπεζα και το 26% ότι έχει λάβει κάποιο δάνειο.

Σε κάθε περίπτωση, το συγκριτικό πλεονέκτημα που αναγνωρίζεται για τις ΜμΕ είναι η ευελιξία τους στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής τους, καθώς ο περιορισμός του πάνω από 50% την περίοδο 2007 – 2012 επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της μείωσης του μέσου μισθού και λιγότερο μέσω απολύσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα υπάρχουν και επιχειρήσεις που κατάφεραν αν αυξήσουν την απασχόλησή τους. Ειδικότερα, το 17% των ΜμΕ επέλεξε καθαρή αύξηση της απασχόλησης στο ίδιο διάστημα και το 7% κατάφερε να αυξάνει την απασχόλησή του πάνω από 50%. Τα 2/3 των ΜμΕ που αύξησαν απασχόληση το κατάφεραν χωρίς να αυξήσουν το μισθολογικό τους κόστος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Advertisements

Posted on 26/07/2013, in Πολιτική and tagged . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Vradino

ΦΙλοσοφήσεις, απόψεις, αναλύσεις...οι σκέψεις μας σε άρθρα!

Trakosioi's Blog

Με γλώσσα Δωρική

fakfukfon

e-zine

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Τους καιρούς της παγκόσμιας εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη.»

WordAds

High quality ads for WordPress

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

2013 ΜΑΡΑΘΩΝ

Η δημοκρατία καλεί ξανά μετά από 2500 χρόνια τα παιδιά της. Τους Έλληνες.

κ.α.π.α. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου - Since 5/8/2011 - © Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Νοθεία στο ψέμα

Λέμε την Αλήθεια - Κριτικάρουμε το ψέμα

JusticeForGreece

Action expresses priorities !

ΕΛΛΑΣ

Ανεξάρτητη ενημέρωση

Plateia Molaon

Το blog της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης Λακωνίας

enwmenoi

ολοι ενωμενοι

ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ

Νέα και Παράξενα-Σελίδες εναλλακτικής πληροφόρησης και ειδήσεων-alternative informations

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

Const4ntino's Free Zone

Ημερολόγιο σκέψεων και όχι μόνο...

Αρέσει σε %d bloggers: