Για αυτό το λόγο ο Τζεφ Μπέζος αγόρασε τη Washington Post


 

Πέντε και μία θεωρίες για την εξαγορά που έκανε “θόρυβο” στα παγκόσμια media.

Ο Mr Amazon, ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος κατάφερε να ταράξει τα “νερά’ της παγκόσμια δημοσιογραφίας. Έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων αγόρασε μία από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές εφημερίδες των ΗΠΑ, την “Washington Post”.

 

Ο 19ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και 11ος πιο πλούσιος Αμερικανός, που έφτιαξε την περιουσία των 28 δισεκατομμυρίων του βασισμένος εξ ολοκλήρου στη νέα εποχή του Ίντερνετ, προχώρησε στην αγορά των τίτλων της “Washington Post” και της ιστοσελίδας της, καθώς και τις θυγατρικές της εταιρείας.

Στο “πακέτο” της εξαγοράς συμπεριλαμβάνονται και δύο τυπογραφεία στο Σπρίνγκφιλντ και το Γκέιθεσμπουργκ, όπου τυπώνονται και πολλά φυλλάδια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Η εξαγορά πάντως έγινε εξ ολοκλήρου από τον Μπέζος ως ιδιώτη επενδυτή και δεν εμπλέκεται σε αυτή η εταιρεία Amazon.

Τι προηγήθηκε της εξαγοράς;

Το 1996 η “Washington Post” πέρασε στην ψηφιακή εποχή αποκτώντας τη δική της ιστοσελίδα, ενώ το 2008 αναλαμβάνει ως εκδότρια η εγγονή της Κάθριν Γκράχαμ Κάθριν Γουέιμαουθ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 η κυκλοφορία του ιστορικού και διάσημου τίτλου, όπως και των υπολοίπων εντύπων, έπεσε δραματικά. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της οικογένειας Γκράχαμ, μετά την είδηση για την αγορά της από τον Μπέζος, “η “Washington Post” θα επιβίωνε στην ιδιοκτησία της τρέχουσας εταιρείας και θα ήταν κερδοφόρα στο μέλλον. Εμείς όμως θέλαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα από το να επιβιώσουμε…”.

Γιατί όμως ο Τζεφ Μπέζος αποφάσισε να δαπανήσει 250 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τη “Washington Post”;

Οι παρακάτω έξι θεωρίες, μπορούν να ρίξουν λίγο φως στο παρασκήνιο:

1. Οι εφημερίδες είναι οι νέες “αθλητικές ομάδες” για τους δισεκατομμυριούχους. Οι προύχοντες αυτού του πλανήτη σκέφτονται πως μια μέρα θα αφήσουν τον μάταιο τούτο κόσμο παίρνοντας μαζί τους τα χρήματα τους. Κάπως έτσι, αποφασίζουν σταδιακά να αυξήσουν την επιρροή τους για χάρη της υστεροφημίας τους διεισδύοντας στον χώρο των media.

Ο Τζεφ Μπέζος άλλωστε, όπως σημειώνει το blog launch.co, το οποίο ο Mr. Amazon μαζί με τον όμιλο στον οποίο εντάσσεται είχε προσπαθήσει να αγοράσει, έχει δείξει από το παρελθόν το ενδιαφέρον του για τους μπλόγκερς και τα social media.

2. Κεφάλαιο επιρροή: Ο Μπέζος προσπαθεί να διεισδύσει στη Washington. Το να χρησιμοποιείς μια εφημερίδα για να διαμορφώνεις μια ατζέντα ημερήσιας θεματολογίας, είναι πάντα κάτι το αποδοτικό. Η Washington Post ενδέχεται να του ανοίξει πολλές περισσότερες πόρτες πολιτικών και ακόμα κι αν δεν αποσκοπεί στο να ασκήσει πολιτική επιρροή “A priori”, σίγουρα του δίνεται μια καλή ευκαιρία για να έχει πρόσβαση στους τομείς λήψεις και άσκησης αποφάσεων που αφορούν τόσο τον ίδιο, όσο και την εταιρεία του (βλέπε φορολογία).

3. Μια εφημερίδα που φέρνει τα νέα του Μπέζος κατ΄ευθείαν στο σπίτι σου. Ο Μπέζος αγόρασε την εφημερίδα ως ιδιώτης όπως γράψαμε και παραπάνω. Η Amazon δεν εμπλέκεται πουθενά στην εξαγορά. Η λειτουργία “Subscribe and Save”, δεν υπάρχει εδώ.

Η πληροφορία έρχεται κατ οίκον δωρεάν, σε ό,τι αφορά το διαδίκτυο και με μικρό αντίτιμο ως προς την έντυπη έκδοση της. Ο νέος ιδιοκτήτης της θέλει να είναι “παρών” στο καθημερινό πρωινό της μέσης αμερικανικής οικογένειας μέσω της εφημερίδας του, η οποία θα τοποθετείται στο ίδιο τραπέζι με τους ανθρώπους στους οποίους θέλει να απευθύνεται σε ημερήσια βάση.

4. Ο Μπέζος θα θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος των ΗΠΑ. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Μήπως θα αγοράσει και τη NASA; Ακραίο μεν, όχι όμως και απίθανο. Ο Schwarzenegger άλλωστε έδωσε τον δικό του μυώδη “αγώνα” στον στίβο της πολιτικής, γιατί να μην μπορεί να το κάνει και ο μεγιστάνας της Amazon;

Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος έχει εκδηλώσει πάντως μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να ασχοληθεί με την επίλυση άλλων ζητημάτων. Τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής, την καταπολέμηση του καρκίνου, την εξερεύνηση του διαστήματος, το λιώσιμο των πάγων στους Πόλους και την ρομποτική. Οι συναντήσεις του με ανθρώπους της επιστημονικής κοινότητας έχουν ήδη κανονιστεί. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί, περιμένουν πάντως στη γωνία.

5. Ο Μπέζος ήθελε να μάθει πώς λειτουργεί η δημοσιογραφία. Σενάριο λογικό. Ο ίδιος έχει αποδείξει στο παρελθόν σαν επιχειρηματίας ότι είναι ένας ιδιαίτερα “περίεργος” και ανήσυχος άνθρωπος που θέλει να διευρύνει συνεχώς τους χώρους στους οποίους κινείται και ελέγχει. Ο χώρος των multimedia ήταν μικρός για αυτόν και έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν γνώριζε. Κοινώς, τη δημοσιογραφία.

+1. Πρόκληση = προσωπικό στοίχημα = επιτυχία. Ή και αποτυχία. Που στην περίπτωση του δεν θα τον πειράξει και πολύ. Το ενδεχόμενο να αγοράσει κι άλλες εφημερίδες και να φτιάξει τον δικό του όμιλο, είναι σχεδόν απίθανο καθώς δεν έχει εκδηλώσει τέτοιο ενδιαφέρον.

Για την ώρα, το προσωπικό του στοίχημα είναι να καταφέρει να διευθύνει κάτι εντελώς άγνωστο για αυτόν, έχοντας όμως στο πλάι του τους κατάλληλους ανθρώπους. Και να “σώσει” τον χώρο των έντυπων που έχει πάρει την κάτω βόλτα μετά την κυριαρχία του διαδικτύου, το οποίο βέβαια ο ίδιος ξέρει να ελέγχει με κλειστά μάτια.

Σε επιστολή του, πάντως, για την αγορά της “Washington Post”, ο ίδιος ο Μπέζος αναφέρει ότι οι Αρχές πάνω στις οποίες λειτουργεί η εφημερίδα δεν πρόκειται να αλλάξουν, όμως σίγουρα θα γίνουν αλλαγές, αφού σύμφωνα με τον ίδιο “το Ίντερνετ μεταμορφώνει πολλά στοιχεία της πληροφόρησης”.

Μια σύντομη ιστορία της εφημερίδας:

Η ιστορία της Washington Post ξεκινάει το μακρινό 1877, όμως η πορεία προς την κορυφή ξεκινάει το 1933, όταν την αγοράζει έναντι 825.000 δολαρίων ο τραπεζίτης Γιουτζίν Μέγιερ, κληρονόμοι του οποίου είναι η οικογένεια Γκρέιαμ.

Η εφημερίδα ανέπτυσσε τις δραστηριότητές της καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία όπου ο Φίλιπ Γκρέιαμ και ο Γιουτζίν Μέγιερ κρατούν το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Times Herald.

Η εφημερίδα είχε την τιμή να αποκαλύψει το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ την περίοδο που η Κάτεριν Γκρέιαμ, σύζυγος του Φίλιπ και μητέρα του εικονιζόμενου σημερινού διευθύνοντος συμβούλου Ντόναλντ, βρισκόταν στο τιμόνι της εταιρείας.

http://newsupgr.wordpress.com

 

 

Advertisements

Posted on 07/08/2013, in Πολιτική and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Vradino

ΦΙλοσοφήσεις, απόψεις, αναλύσεις...οι σκέψεις μας σε άρθρα!

Trakosioi's Blog

Με γλώσσα Δωρική

fakfukfon

e-zine

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Τους καιρούς της παγκόσμιας εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη.»

WordAds

High quality ads for WordPress

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

2013 ΜΑΡΑΘΩΝ

Η δημοκρατία καλεί ξανά μετά από 2500 χρόνια τα παιδιά της. Τους Έλληνες.

κ.α.π.α. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου - Since 5/8/2011 - © Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Νοθεία στο ψέμα

Λέμε την Αλήθεια - Κριτικάρουμε το ψέμα

JusticeForGreece

Action expresses priorities !

ΕΛΛΑΣ

Ανεξάρτητη ενημέρωση

Plateia Molaon

Το blog της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης Λακωνίας

enwmenoi

ολοι ενωμενοι

ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ

Νέα και Παράξενα-Σελίδες εναλλακτικής πληροφόρησης και ειδήσεων-alternative informations

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

Const4ntino's Free Zone

Ημερολόγιο σκέψεων και όχι μόνο...

Αρέσει σε %d bloggers: