(Upd) Στις ελληνικές τράπεζες ποντάρει τώρα ο γνωστός επενδυτής John Paulson, ο οποίος εμφανίζεται βέβαιος ότι η Ελλάδα που εδώ και καιρό θεωρείται η ασθενέστερη οικονομία της περιφέρειας της Ευρωζώνης, βρίσκεται τώρα σε σημείο καμπής.
Οι δηλώσεις του στους Financial Times έγιναν κεντρικό θέμα ανάλυσης στην πρωινή ζώνη του CNBC για τις αγορές που επικεντρώθηκε στο στοίχημα που αναλαμβάνει ο γνωστό μεγαλοεπενδυτής στην ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει ότι η επενδυτική κοινότητα, σταδιακά αρχίζει και ασχολέιται όλο και περισσότερο με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής του fund Paulson & Co επαινεί την “ιδιαίτερα φιλική προς την επιχειρηματική δραστηριότητα ελληνική κυβέρνηση” και σημειώνει ότι “η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, κάτι που θα ωφελήσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα”. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι το fund Paulson & Co, κατέχει σημαντικά μερίδια, τόσο στην Πειραιώς, όσο και την Αlpha. «Και οι δύο είναι τώρα επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και έτοιμες να ανακάψουν με ένα καλό management», αναφέρει ο επενδυτής.
Άλλα μεγάλα funds, που επενδύουν στις ελληνικές τράπεζες, είναι, σύμφωνα με τους FT, τα Baupost, Eaglevale, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff, ενώ σε διαπραγματεύσεις αγοράς μετοχών είναι και οι Wellington Capital Group and Fidelity.
Είναι μάλιστα τέτοιο το ενδιαφέρον των επενδυτών που τα μεγάλα λόμπι των τραπεζών πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να σκεφτεί την επιτάχυνση του προγράμματος επαν- ιδιωτικοποιησεων των τραπεζικών ομίλων.
Εν αντιθέσει με την Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα πυροδότησαν μια μεγαλύτερη κρίση, οι τράπεζες στην Ελλάδα υπήρξαν θύματα της κακοδιαχείρισης στα οικονομικά της χώρας, γράφει το άρθρο των FT.
«Τα warrants μπορούν να ανταλλαγούν με μετοχές σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο. Όσο νωρίτερα γίνει αυτή η ανταλλαγή , τόσο πιο γρήγορα θα μεταβιβασθεί η ιδιοκτησία των τραπεζών από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. Θα ήταν καλό να βρεθεί ένας τρόπος να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις» δηλώνει ο οικονομικός διευθυντής της Alpha Bank, Βασίλιος Ψάλτης, τονίζοντας ότι «η ζήτηση από πλευράς επενδυτών αυξάνει δυναμικά».
Οι τραπεζίτες όμως πιστεύουν ότι οι μετατρέψιμες τιμές είναι πολύ υψηλές για να δελεάσουν τα hedge fundς. «Οι τράπεζες και η κυβέρνηση θα ήθελαν η επαν-ιδιωτικοποίηση να επιταχυνθεί χαμηλώνοντας τις τιμές εκκίνησης», δηλώνει τραπεζικό στέλεχος. «Αλλά το πρόβλημα είναι η τρόικα», προσθέτει, ενώ, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές,η τρόικα των δανειστών πιθανότατα θα έχει ενστάσεις σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση των όρων για το πακέτο διάσωσης προς τις τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά τον Paulson, οι απόψεις που εκφράζει σήμερα, σε τίποτα δεν θυμίζουν εκείνες που εξέφραζε πριν ενάμιση χρόνο, όταν, μιλώντας στο Bloomberg, είχε πει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2012, προκαλώντας μάλιστα τη διάλυση της ζώνης του ευρώ.
Όπως είχε πει τότε, “η ελληνική χρεοκοπία θα είναι μεγαλύτερο σοκ για το σύστημα ακόμη και από την χρεοκοπία της Lehman Brothers, που θα προκαλέσει τη συρρίκνωση της παγκόσμιας και οικονομίας και των αγορών”. “Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης είναι ο βασικότερος κίνδυνος των αγορών…Πιστεύω ότι μπορεί να οδηγήσει τον κόσμο σε χειρότερη καταστροφή από αυτή που υπέστη το 2008”, έλεγε ο Paulson που έγινε δισεκατομμυριούχος το 2007 μέσα από την αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ. .
Πηγή: newmoney.gr
Σχολιάστε
Comments 0