ΟΑΕΕ: «Τιμωρεί» τους ασφαλισμένους του για λάθη τρίτων


της Μαρίας Μίχου
michou@eleftheria.gr
Τον απίστευτο παραλογισμό που επικρατεί στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) αποκαλύπτει η ιστορία Λαρισαίου επιχειρηματία, ο οποίος έχασε ρύθμιση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που είχε κάνει, εξαιτίας λάθους υπαλλήλου των ΕΛΤΑ. Κι ενώ από τα ΕΛΤΑ αναγνώρισαν το λάθος και απέστειλαν τα σχετικά στοιχεία στον ΟΑΕΕ, η απάντηση του Οργανισμού –σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο- είναι το λιγότερο ενδεικτική του τρόπου που ασκείται η δημόσια διοίκηση, στη λογική του να μαζευτούν όπως – όπως όσα περισσότερα χρήματα γίνεται: πίσω από ένα γενικόλογο «για οποιονδήποτε λόγο» σχετικής υπουργικής απόφασης, η διοίκηση του ΟΑΕΕ απάντησε στον επιχειρηματία, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ότι ποσώς ενδιαφέρεται για το εάν το λάθος οφείλεται σε τρίτο…
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Λαρισαίος επιχειρηματίας και η σύζυγός του –και οι δύο ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ- αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τη σχετική υπουργική διάταξη, σύμφωνα με την οποία δίνεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του Οργανισμού να καταταχθούν σε μία ή δύο χαμηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα καταβάλλουν λιγότερες εισφορές κάθε δίμηνο –και με τελικό χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2014.
Το ζεύγος των Λαρισαίων επαγγελματιών υπέβαλαν τη σχετική αίτηση, ζητώντας να υπαχθούν και οι δύο σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. Η ρύθμιση προβλέπει ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, για οποιοδήποτε λόγο, χάνεται το δικαίωμα κατάταξης σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να επανέλθει με νέα αίτηση για μόνον μία φορά ακόμη. Η προθεσμία για την καταβολή του «μειωμένου» διμήνου έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου.
ΑΡΧΙΖΕΙ…
Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Λαρισαίος επιχειρηματίας (τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της «Ε») πήγε στα ταμεία του ΕΛΤΑ, προκειμένου να καταβάλει τα ποσά των δύο διμήνων, του ιδίου και της συζύγου του. Ωστόσο, ο υπάλληλος του ταμείου, εκ παραδρομής καταχώρισε τα ποσά και των δύο διμήνων στο ένα όνομα, εκείνο της συζύγου –δηλαδή, εμφανιζόταν η σύζυγος να έχει πληρώσει δύο φορές το ίδιο δίμηνο, ενώ ο Λαρισαίος επιχειρηματίας εμφανιζόταν να μην έχει πληρώσει, δηλαδή ασυνεπής ως προς τη ρύθμιση.
Το λάθος αναγνωρίστηκε από το σύστημα ΔΙΑΣ, που παρακολουθεί τις τραπεζικές συναλλαγές και ο Λαρισαίος ενημερώθηκε από τα ΕΛΤΑ για το τι είχε συμβεί. Ο ίδιος δεν είχε σκεφτεί να ελέγξει τα αποδεικτικά, μιας και στην απόδειξη που δίνεται δεν αναγράφεται όνομα, αλλά ένας πολυψήφιος κωδικός που αντιστοιχεί σε κάθε ασφαλισμένο.
Ωστόσο, η ειδοποίηση από τα ΕΛΤΑ άργησε μια… μέρα. Ο ασφαλισμένος ειδοποιήθηκε από τα ΕΛΤΑ την 1η Οκτωβρίου, ενώ η προθεσμία για την πληρωμή του διμήνου έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου.
«ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ»
Παρά το γεγονός ότι από τα ΕΛΤΑ αναγνωρίστηκε πλήρως το λάθος και συντάχθηκε σχετική επιστολή προς τον ΟΑΕΕ, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο ότι για την εκπρόθεσμη καταβολή δεν ευθύνεται ο ίδιος ο ασφαλισμένος, η απάντηση του Οργανισμού είναι, μεταξύ άλλων, η εξής: «με την αρ. Φ80000/10398/303/18-4-2013 ΦΕΚ 1091 υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι, σε περίπτωση απώλειας, για οποιονδήποτε λόγο, του δικαιώματος κατάταξης σε κατώτερη κατηγορία, ο ασφαλισμένος δικαιούται να επανέλθει με νεότερη αίτησή του για μία και μόνο ακόμη φορά, ως η σχετική αριθμ. 23/2013 εγκύκλιος οδηγία».
Με άλλα λόγια, ο ΟΑΕΕ «τιμωρεί» τους δικούς του ασφαλισμένους ακόμη και για λάθη τρίτων, χωρίς καμία εξαίρεση –γιατί έτσι τους αρέσει…
Advertisements

Posted on 15/12/2013, in Ασφαλιστικό and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Vradino

ΦΙλοσοφήσεις, απόψεις, αναλύσεις...οι σκέψεις μας σε άρθρα!

Trakosioi's Blog

Με γλώσσα Δωρική

fakfukfon

e-zine

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Τους καιρούς της παγκόσμιας εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη.»

WordAds

High quality ads for WordPress

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

2013 ΜΑΡΑΘΩΝ

Η δημοκρατία καλεί ξανά μετά από 2500 χρόνια τα παιδιά της. Τους Έλληνες.

κ.α.π.α. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. - Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου - Since 5/8/2011 - © Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Νοθεία στο ψέμα

Λέμε την Αλήθεια - Κριτικάρουμε το ψέμα

JusticeForGreece

Action expresses priorities !

ΕΛΛΑΣ

Ανεξάρτητη ενημέρωση

Plateia Molaon

Το blog της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης Λακωνίας

enwmenoi

ολοι ενωμενοι

ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ

Νέα και Παράξενα-Σελίδες εναλλακτικής πληροφόρησης και ειδήσεων-alternative informations

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

Const4ntino's Free Zone

Ημερολόγιο σκέψεων και όχι μόνο...

Αρέσει σε %d bloggers: